Tko će sve dobiti račune za struju veće za 1000 kuna

Zbog spuštanja granica tarifnih modela nekim bi građanima mogla poskupjeti struja. Dok udruge za zaštitu potrošača procjenjuju rast računa i do 1.000 kuna, iz HERA-e poručuju da su svi na vrijeme obaviješteni i da u svakom trenutku mogu zatražiti limitatore.

Kućanstva koja su dosad imala snagu struje do 30 KW po satu prelaze u skuplji crveni model umjesto dosadašnjeg bijelog kojem je granica bila 20 kilowat sati. Iz HERA-e poručuju da će nove odredbe najviše osjetiti vlasnici apartmana i oni s protočnim bojlerima i etažnim grijanjem. „Tu se nama čini da je ustvari problem kućanstvima s protočnim bojlerima velike snage tu će nastati problem. Kad se radi o električnom grijanju po našoj procjeni po kilovat satu neće biti toliko drastično“, kaže Srđan Žutobradić, voditelj odjela za tarifne sustave u HERA-i, piše Dnevnik.hr.

Udruge potrošača s HERA-om se ne slažu. Ističu da se 20 kilovata lako može premašiti. „Ukoliko imate nekakav bojler upaljen. Imate upaljenu nekakvu perilicu za pranje suđa, rublja, klimu vi vrlo brzo dođete do potrošnje od nekakvih 20 kilovata“, kaže Dijana Kladar, predsjednica Saveza potrošačkih udruga.

Žutobradić ističe da je u ekstremnim situacijama moguće da račun naraste i za 1.000 kuna. „ Kao što sam komentirao protočni bojler od 24-25 kw, a do sad da je utvrđena mala potrošnja. Protočni bojler relativno malo troši energije, ako nije bilo druge potrošnje moguće se desiti“, kaže Žutobradić.

I dok Udruge potrošača nove odredbe smatraju nepoštenima, iz ministarstva ističu da je sve po zakonu. „Naglašavamo kako su izmjene općih uvjeta provedene temeljem konzultacija sa stručnom i zainteresiranom javnošću, u kojima su sudjelovale i udruge za zaštitu potrošača. Uoči i tijekom postupne implementacije ovih promjena, HEP ODS je slao obavijesti s informacijama neposredno na adrese kupaca/kućanstava“, poručuju iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Prema podacima s kraja 2017. novi model zahvaća 13.000 kupaca. Iz HEP-a napominju da se uvijek mogu prebaciti na jeftiniji model, no tada će morati ugraditi limitatore. A to bi moglo stvoriti nove troškove, piše Dnevnik.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...