U Zadru marš za Dan žena; Manje plaćene za svoj rad od muškaraca i nedovoljno zaštićene od obiteljskog nasilja

U organizaciji Građanske inicijative, 8. ožujka 2018. U 17 sati održat će se prosvjedni marš građana i građanki.

Žene su manje plaćene za svoj rad od muškaraca, ženska zanimanja su podcijenjena, žene su svakodnevno na udaru seksističkih stereotipa i predrasuda, žene su nedovoljno zaštićene od obiteljskog nasilja, žene su i dalje ugrožena skupina u društvu, skupina koja se svake godine umanji za desetke onih koje su ubijene od strane partnera. U Hrvatskoj je samo u 2016. godini ubijeno 20 žena, a njih 10 000 je prijavilo nasilje u obitelji!!!

Unatoč ovim strašnim činjenicama naša Vlada ne želi ratificirati Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji tzv. Istanbulsku konvenciju (potpisanu 2013.).

Ova Konvencija ima za cilj zaštitu prava žrtava, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi kao što su spol, rod, rasa, boja kože, jezik, vjera, političko ili drugo uvjerenje, nacionalno ili socijalno podrijetlo, pripadnost nacionalnim manjinama, imovinsko stanje, rođenje, seksualna orijentacija, rodni identitet, dob, zdravstveno stanje, invaliditet, bračno stanje, migrantski, izbjeglički ili drugi status i promicati punu ravnopravnost žena i muškaraca.

Pozivamo sve građane i građanke nezadovoljne stanjem i perspektivom prava žene u Republici Hrvatskoj da nam se pridruže u prosvjednom maršu. Sudionike i sudionice molimo da ne ističu bilo kakve stranačke simbole i oznake. Ponesite zviždaljke, šuškalice, transparente…

Okupljanje je u 17 sati na platou bivšeg pogona Tekstilne industrije Zadar (TIZ) tj. iza zgrade Euroherca (preko puta veslačkog kluba).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...