Učenici OŠ Bartula Kašića obilježili Međunarodni dan broja π

14.3. OŠ Bartula Kašića već tradicionalno obilježava Međunarodni dan broja π. Ovogodišnje organizatorice Lana Kulišić, Natalija Zvelf i Vlatka Ignac, nastavnice spomenute škole, odlučile su obilježiti ovaj dan na drugačiji način, zabavniji djeci. Provedena je aktivnost na Poluotoku koju su nazvale Potraga za brojem π. Interakcija raznih disciplina, odnosno nastavnih predmeta u  svrhu rješavanja određenih problema i zadataka, dalo je dodanu vrijednost ovoj aktivnosti.

Svi učenici sedmih razreda izabrali su 5 predstavnika po razredu koji su činili 5 grupa. U svakoj grupi bio je po jedan učenik iz tih razreda. Učenici osmih razreda pripremili su uvodni tekst na engleskom jeziku bez kojeg nije bilo moguće riješiti pojedine zadatke. Sve grupe krenule su s Narodnog trga. Lokacije sa zadacima bile su prikazane na pripremljenoj karti. Zadaci nisu bili napisani na klasičan način, već su ih učenici otvarali pomoću aplikacije za učitavanje QR kodova.

Bilo je zanimljivo vidjeti snalaženje učenika na terenu; kako su uskladili rješavanje zadataka izvan učionice, međupredmetna područja, korištenje tehnologije, fizičku aktivnost, timski rad…Interdisciplinarnost u ovakvim aktivnostima daje učenicima priliku za primjenu stečenih znanja iz raznih područja sto je u konačnici rezultiralo njihovom motiviranošću.

Nakon što su učenici riješili sve zadatke, bilo je potrebno sve tragove u obliku slova spojiti u konačni pojam. Taj konačni pojam krio je zadnju tajnu lokaciju – Pozdrav Suncu. Na poznatoj zadarskoj atrakciji, učenici su mjereći promjer, dobili približnu vrijednost broja π. Svi učenici i učitelji u pratnji formirali su slovo π na Pozdravu Suncu. Video snimatelj sve je snimio uz pomoć drona što je učenike posebno oduševilo. Na kraju su podijeljene nagrade svim učenicima koji su sudjelovali u ovom projektu. Nagrade su pripremili sponzori: Maraska, Podravka i Školska knjiga.

Najčešće pitanje pri povratku u školu bilo je: „Hoćemo li sljedeće godine ići u potragu?“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...