Učenici OŠ Šime Budinić uputili pismo ministrici Blaženki Divjak

Ove školske godine učenici  Osnovne škole Šime Budinića marljivo rade na projektu pod nazivom Aktivni građani uz građanski odgoj. Projekt se bavi problematikom uvođenja građanskog odgoja u osnovne škole grada Zadra. Voditeljica projekta je učenica osmog razreda Ema Meštrović, a mentorice projekata su učiteljice Ana Marija Niseteo i Nera Batina.

Za potrebe projekata učenici su proučili razne izvore, pisane,elektronske, zakonske dokumente, internet portale te su anketirali građane.  Važne informacije dobili su razgovarajući s predstavnicima lokalne vlasti, ravnateljima škola te s pročelnicom Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke.

Nakon analize mogućih rješenja učenici su došli do zaključka da je najbolje rješenje za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u sve osnovne škole grada Zadra, riječki model uz određene preinake. Ono što bi voljeli preinačiti jest da se građanski odgoj uvede u sve osnovne škole u Zadru kao izborni predmet, a ne izvannastavna aktivnost.

Učenici su osmislili  plan djelovanja pomoću kojeg će ukazati na problem i zatražiti pomoć u realizaciji svojih  ideja. Razgovarali su s predstavnicima vlasti te službeno uputili MZO i Gradu Zadru projektno istraživanje s prijedlogom rješenja.

Pismo ministrici, prenosimo u cjelosti:

Poštovana ministrice,

Mi, učenici Osnovne škole Šime Budinića, Zadar, odlučili smo Vam predstaviti svoj projekt ″Aktivni građani uz građanski odgoj″. Cilj projekta je uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja kao izbornog predmeta od 5. do 8. razreda. Želimo Vam pokazati koliko je građanski odgoj važan.

U sklopu ostalih predmeta većinom se ni ne obrađuju teme poput onih koje imamo priliku slušati na satovima građanskog odgoja. U odnosu na nas, učenike koji pohađamo građanski odgoj u sklopu eksperimentalne provedbe, drugi učenici, kojima se nije pružila jednaka prilika, ostaju zakinuti za znanja i spoznaje koja su primjenjiva i korisna za budućnost.

Kao učenici građanskog odgoja možemo iz prve ruke potvrditi kako je građanski odgoj ujedno zabavan i edukativan. Nedavno smo posjetili Općinski sud u Zadru gdje smo naučili sve o sudskoj vlasti u Hrvatskoj, što veliki broj naših sugrađana ne zna. Također, često vodimo razne rasprave o hrvatskoj politici, vladi i ostalim osobama koje su bitne za našu zemlju.

Kao što svi znamo hrvatsko stanovništvo vrlo je neaktivno po pitanju izlaska na izbore i sudjelovanju u politici općenito. Ljudi su razočarani i izgubili su nadu da može biti bolje i da se nešto može promijeniti. Političar bi trebao biti glas naroda, a ne pojedinac koji radi za dobrobit sebe i nekog svoga. Osim spomenutog, slaba izlaznost na izbore nije jedini naš problem, već i polupismeno stanovništvo.

Postavlja se pitanje što je uzrok toga? O tome možemo govoriti iz prve ruke. Problem leži u našem sustavu obrazovanja. Čovječanstvo je u zadnjih 50 godina itekako napredovalo. Razvoj tehnologije je u potpunosti promijenio naš način života, no, ipak naše školstvo isto je kao prije 50 godina.

Djeca uče da bi dobila ocjenu zadovoljavajući roditelje, a ne da bi nešto naučili i obrazovali se. Gradivo predmeta je prenatrpano a neke činjenice uče se nepotrebno. Sve to čini učenike potpuno nezainteresiranima. Dajte nam oruđe da napokon promijenimo stvari i da se pomaknemo s mrtve točke.

Smatramo da bi jedan od dobrih početaka bio uvođenje građanskog odgoja kao izbornog predmeta i provedba kurikularne reforme. Kao što Vam je već poznato Grad Rijeka je to učinio i učenici su izvrsno reagirali. Osim spomenutog grada Rijeke, cijela Istarska županija također planira uvesti građanski odgoj u sve osnovne škole. Smatramo da međupredmetna provedba građanskog odgoja nije dobra opcija jer je nemoguće provesti neku temu s kojom se dio roditelja ne slaže.

Ne može dio razreda poklopiti uši dok profesor priča kako ljubav postoji u svim oblicima, a druga polovica poklopiti uši kad profesor priča kako je to neprirodno. Ako već dajete slobodu roditeljima da biraju, zašto učenici i njihovi roditelji ne bi dobili mogućnost da biraju između još jednog izbornog predmeta.

Dovoljno je istaknuti kako u našoj školi od četiri razredna odjeljenja osmih razreda u kojima ukupno ima 93 učenika nastavu građanskog odgoja pohađa 34 učenika što nije zanemariv broj. Ovim projektom želimo Hrvatsku pridružiti modernom svijetu. A to je točno ono što nama treba, promjena. Nadamo se da dijelite isto mišljenje s nama jer želimo bolje obrazovanje za nas i za sljedeće generacije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...