Uz Glasovac i žene drugih političkih opredjeljenja; Nitko nije manje katolik, jer će podržati Istanbulsku

Žene različitih stranačkih pripadnosti i svjetonazorskih opcija podržale su vladinu odluku o slanju Istanbulske konvencije na ratifikaciju u sabor ističući kako je njezin glavni cilj zaštita žena od nasilja i da se u njoj ne spominje rodna ideologija.

Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske rekla je na konferenciji za novinare kako su one pokazale da su jedinstvene kada se radi o borbi protiv nasilja nad ženama te se osvrnula na kako je rekla mali, ali glasan dio javnosti i udruga koje nastoje zaustaviti taj važan međunarodnopravni dokument kojem je osnovni cilj zaštita žena od nasilja.

Njihova višegodišnja aktivnost temelji se na lažima, mistifikacijama i pogrešnim konstrukcijama kako bi ta Konvencija mogla utjecati na hrvatsko biće, kulturu i nacionalni identitet, ustvrdila je Genov. Pozvala je saborske zastupnike i zastupnice da daju potporu Konvenciji kako bi se zaštitilo žene od nasilja.

HDZ-ova saborska zastupnica Irena Petrijevčanin Vuksanović istaknula je kako je vlada jednoglasno uputila Konvenciju u sabor na ratifikaciju te kako je u javnosti stvorena klima kao da se radi borbi onih koji su za obitelj i protiv nje.

“Treba jasno reći da to nije nikakav sukob niti da Konvencija donosi nešto što je protiv obitelji, a dobro znamo da je ona temeljna jedinica društva”, dodala je i poručila kako se neće narušiti nikakav prirodan poredak niti se tome teži.

Svjesni smo važnosti obitelji i ne dopuštamo umjetno stvaranje sukoba, naglasila je Vuksanović. Odbacila je tvrdnje da je oporba izvršila pritisak na HDZ da se ratificira Konvencija te podsjetila kako je to predviđeno HDZ-ovim izbornim programom što pokazuje da ispunjava izborni program.

“Ne može nekakva žestoka ideologija zamijeniti nečiju religiju”

“Ne može nekakva žestoka ideologija zamijeniti nečiju religiju i osobno se ne smatram manje katolkinjom zato što ću podržati ratifikaciju Konvencije”, rekla je Vuksanović.

SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac istaknula je kako vjeruje da će Hrvatski sabor ratificirati konvenciju te najavila da će SDP u tome sudjelovati, a da svi popratni sadržaji ne smiju narušiti bit i staviti je u drugi plan.

Po njezinim riječima cijelo se vrijeme pokušava skrenuti s biti stvari, što je nedopustivo. “Njome počinje borba za snažniju zaštitu žena od nasilja”, istaknula je Glasovac.

Dobro je što se postiže određeni kompromis i sinergija u hrvatskom društvu, rekla je Glasova te navela kako je SDP-ova vlada Istanbulsku konvenciju potpisala, a prijedlog HDZ-ove je njezina ratifikacija, iako se na to malo dulje čekalo.

“Bilo bi dobro da se isto tako i o nekim drugim pitanjima postigne konsenzus kao što je, primjerice, obrazovna reforma”, rekla je Glasovac.

“Za RH je ovo jedan od ključnih trenutaka”

Anka Mrak Taritaš (Glas) istaknula je kako je ratifikacija Istanbulske konvencije civilizacijsko pitanje, a u isto vrijeme dok se s njome politizira zlostavljaju se žene i djeca u obitelji pa će dječacima biti normalno da udare djevojku.

Istanbulska konvencija bori se protiv zlostavljanja žena u obitelji i za RH je to jedan od ključnih trenutaka, jer mora odlučiti želi li biti pristojna, uljuđena, civilizirana i napredna ili zatucana i zaostala zemlja.

“O tome odlučujemo i glasujemo u saboru i sigurna sam da ćemo pokazati kako svi želimo da bude pristojna, uljuđena, civilizirana i napredna zemlja, a ne zatucana u kojoj se problem nasilja u obitelji želi vratiti između četiri zida”, rekla je te dodala kako država ima odgovornost za sve zlostavljane žene.

Sandra Benčić (Zaklada Solidarna) iznijela je podatke istraživanja prema kojem se u Hrvatskoj samo 21 posto ispitanika protivi ratifikaciji Istanbulske konvencije, a dvije trećine su za njezinu ratifikaciju i bolju zaštitu za žene, dok ih 86 posto smatra da je nasilje nad ženama u Hrvatskoj jako veliki problem.

Vlada je pokazala da sluša glas te dvije trećine naroda, dodala je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...