Velika nagrada otoka Vira; Pobjednici biciklisti iz tima “Ljubljana AS”, ali sa samo jednim postoljem više od Zadrana

Ono najbitnije u natjecateljskom smislu sa četvrtog izdanja „Velike nagrade otoka Vira“ najjednostavnije je opisati kao novi trijumf slovenskog biciklizma, prvi dolazak većeg broja poljskih biciklista i značajan korak naprijed kojega su rezultatski napravili mladi zadarski biciklisti. Okolnosti same utrke, s druge strane, najtočnije je sažeo zadarski biciklistički as Šime Bajlo. Nekadašnji višestruki šampion Hrvatske i Jugoslavije došao je na Vir, obišao Virski prsten i uz samu stazu odgledao utrke. Njegov dojam bio je precizan kao ciljni kronometar:

„Ova je staza za svjetsko prvenstvo! Iznimno je uzbudljiva i zahtjevna, pa biciklistima nije lako, a još je gore što im vjetar udaraca u lice“, kazao je na punktu kod naselja Lozice, na prirodnom hupseru na kojemu su mnogi natjecatelji ispustili dušu. Posljednji uspon iznimne je težine, odnosno tolike da zaslužuje ugradnju žičare i posebno ime – nešto poput „Sizifovo brdo“ ili „Pijano brdo“, s obzirom da su neki biciklisti bauljali lijevo-desno pokušavajući uhvatiti ritam uspona. Uz fortunu južine koja im je tukla u prsa, sve je izgledalo još gore.

No, sve to na koncu nije previše smetalo biciklistima iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Slovačke i Poljske da odrade tri utrke u kategorijama za „Veliku nagradu otoka Vira“ i bodove za Kup Hrvatske. Njih 120 borilo se i za nagradni fond od 9,1 tisuća kuna, a svojih prvih 50 bodova u sezoni Kupa osvojio je Ivan Okmažić iz BK „Makarska“ u kategoriji U-15. Makaranin je pobjednik kategorije i apsolutni pobjednik prve utrke na 22,8 kilometara s vremenom 43:05 minuta. Drugoplasirani Robert Levstik iz „Ljubljane AS“ stigao je s 15 sekundi zaostatka, ili sasvim dovoljno da Okmažić pri ulasku na cilj popravi frizuru, pobjednički raširi ruke i pozdravi publiku.

„Zadovoljan sam, sve je išlo prema planu kojega sam dogorio s trenerom. Naporno sam radio cijelu prošlu sezonu i uoči ove utrke, pa se ovom pobjedom na Viru taj trud višestruko isplatio“, potvrdio je Makaranin veliku formu i raskošni talent. Na kraju 2017. izabran je za početnika godine u izboru Hrvatskog biciklističkog saveza, a u brdskom biciklizmu Okmažić je dvije godine uzastopno prvak Hrvatske i pobjednik Kupa. Cestovna biciklistička natjecanja, poput virske „Velike nagrade“, dio su dodatnog programa za ovog nadarenog natjecatelja.

„Utrka nije bila laka, jer sam se na brdu pošteno namučio. U drugom krugu ostvario sam prednost i to sam zadržao do kraja. Vjetar? Pa, nije mi toliko smetao. U Makarskoj puše još gore, navikao sam“, opisao je još svoj trijumf u prvoj utrci VN otoka Vira u kojoj su nastupili biciklisti U-11, U-13, U-14, U-15 i U-17 uz dvije cure: Slavku Barešić iz BK „Zadar“ i Idu Trstenjak iz BK „Mura Avantura“. Barešić se na kraju popela na postolje i time se biciklistica „Zadra“ – koji je ovoj biciklističkoj manifestaciji pružio potporu i tehničku organizaciju – pridružila drugim zadarskim natjecateljima koji su u kategorijama osvajali pehare i bodove za Kup Hrvatske.

„Ovo nam je najuspješnija godina dosad. Prijašnjih godina rijetko smo se penjali na postolja, ali smo ove godine napravili iskorak. Utrka je bila izvanredna i organizacijski besprijekorna“, kazao je tajnik „Zadra“ i predstavnik HBS-a Neven Pavić. Nastupio je u utrci veterana i u međuvremenu pratio što se zbiva na stazi utrke.

„Slovenci su ponovno bili najuspješnija momčad na VN otoka Vira, ali ne tako uvjerljivo i lako kao na prethodne tri utrke. Imali su veliku konkurenciju u najboljim slovačkim i poljskim biciklistima koji provode pripreme u Zadarskoj županiji i koji su podignuli kvalitetu natjecanja“, još je dodao Pavić.

VN otoka Vira 2018. organizirala je destinacijska kompanija „Vir turizam“ uz sponzorstvo Općine Vir i značajnu pomoć općinskih komunalnih poduzeća: „Vir održavanje“, „Čisti otok“ i „Vir zaštita“, kao i uz cestovnu asistenciju Komunalnog redarstva Općine Vir. Svim natjecateljima osigurani su okrjepa i ručak nakon utrka, kao i zabava s „Zaratino Bandom“ prije i poslije dodjele trofeja i novčanih nagrada, koje su natjecateljima podijelili HBS-ov trener za razvoj biciklizma Ante Radić i destinacijska menadžerica Nina Peroš iz „Vir turizma“. Utrke su vožene u nedjelju 11. ožujka na otoku Viru u vremenu od 10:30 do 16:30 sati, a nastupilo je 120 biciklista iz 22 biciklistička kluba. Program biciklističke manifestacije i praćenje utrke odlično je vodio Robert Zorić iz Zadra.

 

REZULTATI »VN OTOKA VIRA«

Odaziv i organizacija bili su na vrhunskom nivou – jednoglasno je mišljenje svih koji su vodili natjecanje, a posebno je to naglasio predstavnik HBS-a Neven Pavić: „Došli su najbolji mladi biciklisti iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke i Poljske koji su podignuli kvalitetu utrke“, kazao je prebrajajući učinak svih nacija i klubova na „Velikoj nagradi otoka Vira“. Njegov „Zadar“ osvojio je 7 postolja, samo jedno manje od najuspješnije momčadi VN otoka Vira – „Ljubljane AS“. Od ostalih momčadi, nitko se nije penjao među tri najbolja po kategorijama više od dva puta, a ukupno su hrvatski klubovi osvojili najviše – 15 postolja, Slovenci 9, Poljaci 4, Bosanci i Hercegovci 3 te Slovaci jedno postolje. Slovenski „Ljubljana AS“ – raniji dvostruki ukupni pobjednik VN otoka Vira iz 2014. i 2016. kao „Radenska AS“, dao je i najviše pobjednika po kategorijama; njih pet popelo se na najviše postolje, dok su „Zadar“ i poljski LKS „Atom Boxmet Dzierżoniów“ dali po dva pobjednika. Evo svih rezultata i pobjednika po kategorijama.

STAZA 22,8 km / U-11 kategorija: 1. Teo Radaš (BK Zadar). U-13 kategorija: 1. Aleš Brazdović (CK Karpaty Smolenice), 2. Luka Škara (BK Zadar), 3. Roko Šintić (BK Zadar). U-14 kategorija: 1. Enej Čuk (Ljubljana AS), 2. Marko Bilosnić (BK Zadar). U-15 kategorija: 1. Ivan Okmažić (BK Makarska), 2. Grega Podlesnik (KD Sevnica), 3. Natan Gregorčič (Ljubljana AS). U-11 do U-17 kategorija, djevojke: 1. Slavka Barišić (BK Zadar), 2. Ida Trstenjak (BK Mura Avantura).

STAZA 48,4 km / Veterani A kategorija: 1. Miha Koncilija (Ljubljana AS), 2. Toni Zorić (BK Mostar), 3. Vice Mikulandra (BK Fortica). Veterani B kategorija: 1. Robert Leustik (Ljubljana AS), 2. Toni Odak (BK Široki), 3. Zoran Orehovec (BK Dinamo Zagreb). Veterani C/D kategorija: 1. Vlatko Sesar (BK Dinamo Zagreb), 2. Eduard Kišerlovski (BK Rijeka), 3. Neven Pavić (BK Zadar). Rekreativci, sport kategorija: 1. Robert Glavaš (BK Mostar). U-17 kategorija: 1. Gašper Paulič (Ljubljana AS), 2. Maciej Stelczyk (UKS Moto Agbud Stelweld Jelcz – Laskowice), 3. Vid Praprotnik-Čurič (Ljubljana AS). U-19 kategorija, djevojke: 1. Sara Tonder (LKS Atom Boxmet Dzierżoniów), 2. Dorotea Čargonja (BK Rijeka), 3. Karla Kožić (BK Zadar). U-23 Elite kategorija, djevojke: 1. Dorota Przęzak (LKS Atom Boxmet Dzierżoniów).

STAZA 81,4 km / Juniori kategorija: 1. Gašper Zalar (Ljubljana AS), 2. Marko Jeretina (Ljubljana AS), 3. Krzysztof Domin (Team SMS Śvidnica).

 

POLJAK PREVEZEN U BOLNICU, SREĆOM SE BRZO OPORAVIO

Vrijeme je bilo kao na trećem izdanju „Velike nagrade otoka Vira“; prilično vjetrovito i neugodno s osjećajem zimskog vremena, a povremena sitna kiša nije baš doprinijela atmosferi i osjećaju sigurnosti za vozače na stazi Virskog prstena. Nije stoga nikakvo čudo kako je i ovogodišnja utrka obilovala padovima na stazi, a najgore je prošao Poljak Łukasz Michalski iz UKS „Moto Agbud Stelweld Jelcz – Laskowice“ koji je nakon neugodnog pada, vozilom Hitne pomoći prevezen u Opću bolnicu Zadar. Prema posljednjim informacijama, mladi Łukasz se uspješno oporavio od posljedica pada. „Na 120 biciklista i tri utrke samo jedan ozlijeđeni je zapravo pravo čudo! Zna to biti puno gore“, komentirao je Pavić padove na stazi. Ukupno 25 biciklista iz raznih razloga nije završilo utrku.

 

GAŠPER ZALAR POBIJEDIO I DONIO SUNCE

Kada je prošao ciljem kao prvi u kategoriji juniora te kao apsolutni pobjednik i prvo ime „Velike nagrade otoka Vira“, Slovenac Gašper Zalar uskoro se našao u zagrljaju svih svojih klupskih kolega. Čak 81,4 kilometra staze prešao je za 02:12;03, ili za 27 sekundi brže od klupskog kolege iz „Ljubljane AS“ Marka Jeretina i trećeplasiranog Krzysztofa Domina iz poljskog „Team SMS Śvidnica“. Sam je primijetio kako je njegova pobjeda donijela – promjenu vremena:

„Odmah je granulo sunce“, našalio se Gašper. Nije mu ovo prvi dolazak na Vir, prethodno je na dva izdanja VN otoka Vira jednom osvojio četvrto, a jednom peto mjesto. Stazu sigurno poznaje.

„Dobra i uzbudljiva staza. Vozio sam jako dobro, pa sam sretan zbog pobjede iako je bilo jako teško. Poznajem stazu, ali na trećem brdu uvijek se izmučim. Uspio sam se na vrijeme odvojiti od drugih natjecatelja, pa sam lakše finiširao“, kazao je pobjednik VN otoka Vira kojemu je uz stilizirani trofej pripala nagrada od tisuću kuna.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...