Vir bez praznog hoda; U siječnju i veljači 150 posto više turističkih dolazaka i 102,7 posto više noćenja

Ako je suditi po prvim turističkim pokazateljima, odnosno podacima o dolascima i noćenjima domaćih i stranih gostiju od prvog dana siječnja do posljednjeg dana u veljači 2018. – koji pojedinačno i zbirno premašuju rekordne prošlogodišnje podatke za više od 100 posto! – i ove godine nas očekuju sjajne turističke brojke.

Ukupno je gledajući period siječnja i veljače na Viru ostvareno 6.272 noćenja, što predstavlja povećanje od 102,7 posto u odnosu na prošlogodišnji siječanj i veljaču kada je na Viru noćilo ukupno 3.094 gostiju iz Hrvatske i inozemstva. U istom periodu ove godine na otoku su zabilježena i 523 turistička dolaska s povećanjem od 150,2 posto u odnosu na lanjski period siječnja i veljače (209), a evo i kako izgledaju podaci za mjesece u 2018. godini.

Tijekom siječnja na otoku Viru ostvareno je 3.077 noćenja uz 323 dolaska turista (9,52 noćenja po dolasku), što je za 89,7 posto više noćenja nego lani kada je u siječnju na otoku noćilo 1.622 gostiju. Od toga su turisti iz inozemstva ostvarili 75,6 posto noćenja (2.326), a domaći 24,4 posto (751). Rekordno povećanje noćenja u siječnju (dosad najviše 74 posto) još je uvjerljivije u statistici turističkih dolazaka, jer su podaci iz 2017. godine premašeni su za 129,1 posto! I u dolascima su dominirali gosti iz inozemstva koji su ostvarili 87 posto od svih turističkih dolazaka na Vir, a ispred Slovenaca, Nijemaca, Austrijanaca i Slovaka, daleko najbrojniji bili su državljani Bosne i Hercegovine (224). Ista je slika i kod noćenja: Bosanci i Hercegovci ostvarili su 1.528 noćenja (49,6 posto od svih noćenja na Viru!), potom slijede državljani Njemačke (304), Slovenije (251), Austrije (95) itd.

Ovi podaci turističkog prometa u siječnju na otoku Viru, koji kod noćenja čine 12,3 posto ukupnog prometa u Zadarskoj županiji (25.103), istovjetni su strukturi turista – izuzev gostiju iz Italije kojih u siječnju nije bilo na Viru – koji su posjetili sve hrvatske destinacije, pa su najviše noćenja u Hrvatskoj također ostvarili turisti sa sve jačeg tržišta Bosne i Hercegovine (oko 60.000), Njemačke (36.000 noćenja), Slovenije i Italije (34.000) i Austrije (30.000). Očito je kako je 2018. godina tijekom siječnja (i veljače) donijela značajnu promjenu na cijelom području Hrvatske te da je ona u zimskom periodu postala posebno privlačna susjedima iz Bosne i Hercegovine.

Najviše se noćilo na kontinentu, i to u Zagrebu te unutar Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije, no gledajući po destinacijama u siječnju je najviše noćenja nakon Zagreba ostvareno na jadranskim destinacijama – u Dubrovniku, Rovinju, Splitu, Opatiji, Poreču, Zadru, Tuhelju, Svetom Martinu na Muri i Rijeci. Tako je i Vir zauzeo 3. mjesto iza Rijeke i Opatije u kategoriji nekomercijalnog smještaja s 1.680 ostvarenih noćenja u ovoj kategoriji i 108 turističkih dolazaka (također 3. mjesto s Dubrovnikom, iza Vodnjana i Rijeke).

Razloge dominacije pojedinačnih jadranskih destinacija u zimskom periodu, kao i općenito sve boljih turističkih brojki u cijeloj zemlji, ministar turizma Gari Cappelli pronašao je u sve jačem pozicioniranju Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije:

„Nastavak dvoznamenkastog rasta turističkog prometa na početku ove godine najbolji je pokazatelj kako različite manifestacije, od sportskih događaja pa do brojnih novih ponuda, pozitivno utječu na razvoj turizma u Hrvatskoj. Današnji gosti u Hrvatskoj traže raznoliku ponudu i sadržaje, a to je upravo ono na što ćemo i dalje usmjeravati naše aktivnosti i programe“, kazao je ministar Cappelli. To je suštinski razlog i sjajnih virskih turističkih brojki koje neprekidno rastu još od prošlogodišnjeg siječnja, a ne prvi put dobile su konkretnu valorizaciju u posezonskom i zimskom periodu.

„To je priča o projektu Vir 365. Nakon što je završila ljetna sezona, imali smo više od mjesec dana sportskih događanja te adventsku manifestaciju koja se spojila s božićnim i novogodišnjim događajima. Potom je uslijedio mjesec dana manifestacije Virskih maškara. Praktički, nismo imali praznog hoda, stalno se nešto događalo, pa su ljudi diljem Zadarske županije, naši vikendaši iz cijele Hrvatske i gosti iz inozemstva to jednostavno prepoznali. Rekla bih kako sada ubiremo plodove našeg kontinuiranog rada“, potvrdila je destinacijska menadžerica „Vir turizma“ Nina Peroš kako su dobri programi i aktivnosti donijeli sjajne rezultate, pa je ono što je vrijedilo za programima bogati siječanj, vrijedilo i za veljaču u kojoj su se dobrim dijelom odvijali događaji iz „Virskih maškara“. Veljača je, tako, nastavila istim uzlaznim trendom kao i prvi mjesec u 2018. godini: na Viru je noćilo 3.195 gostiju uz 200 turističkih dolazaka, a to je u usporedbi s podacima za veljaču iz 2017. godine povećanje od 117 posto u noćenjima (lani 1.472) i čak 194,1 posto u dolascima (68 dolazaka prošle godine)! Gosti iz inozemstva ostvarili su 2.390 noćenja (74,8 posto), a domaći 805 ili 25,2 posto. Najviše je, kao i u siječnju, bilo gostiju iz Bosne i Hercegovine (1.820 noćenja i 101 turistički dolazak, ili više od 50 posto svih noćenja i dolazaka), potom Nijemaca i Slovenaca, a iznenađuje i 45 ostvarenih noćenja turista iz Makedonije koji su u veljači potisnuli Slovake na peto mjesto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...