Zabrinjavajuće; Hrvatsku je prošle godine napustilo 90 tisuća ljudi

Na skupu liječnika koncesionara, koji je jučer održan u Vukovaru, poznati hrvatski demograf Stjepan Šterc još jednom je ukazao na porazne i više nego zabrinjavajuće demografske podatke kada je riječ o Hrvatskoj. Šterc je rekao kako je samo tijekom 2017. godine broj stanovnika u Hrvatskoj prirodnim putem umanjen za 18.000. Prema podacima DZS u inozemstvo je tijekom prošle godine odselilo oko 40.000 građana dok neki podaci iz inozemstva govore i o oko 80.000 hrvatskih državljana koji su odselili, piše večernji.hr.

- Mogući gubitak samo tijekom prošle godine iznosi preko 90.000 stanovnika. Nažalost, taj trend se nastavlja i ove godine. Sada se već u nekim djelatnostima osjeti nedostatak radnika tako da ćemo biti primorani uvoziti radnike. Nedostatak radnika odraziti će s ei na mirovinski sustav ali i u obrazovanju, zdravstvu…, rekao je Šterc koji smatra da je vrh hrvatske države upoznat s problem ali da pogrešno misle kako će se i problem demografije u nekim dijelovima Hrvatske riješiti s razvojem gospodarstva.

Kazao je i kako Ministarstvo za demografiju ništa ne može napraviti nego da treba primijeniti „izraelski“ model, odnosno, oformiti vladin ured koji bi se bavio samo s tom problematikom, a bio bi iznad ministarstava i u razini s potpredsjednicima Vlade. U isto vrijeme morala bi se osigurati i sredstva za konkretne mjere gdje prije svega misli na zaštitu djece i žena.

- Kada bi se dio snage koji Vlada ulaže u Agrokor preusmjerio u demografiju dobili bi bolje rezultate. Osobno ne bih smanjio poreze ali bih donio odluku da porezna stopa nije za sve ista. Ona bi bila različita o broju članova obitelji, područja gdje žive pri čemu bi se vodilo računa o prostorima gdje je iseljavanje najveće. Trebalo bi i državu dodatno decentralizirati pa tako ministarstva i agencije preseliti u dijelove Hrvatske gdje ta djelatnost prevladava. Žene se ne bi mogle premjestiti na drugo radno mjesto ili im se dati otkaz. Trudnice bi cijelo vrijeme trudnoće primale punu plaću, a nezaposlene žene prosječnu hrvatsku plaću. O bi u početku promijenilo svijest kod ljudi, a onda bi dodatno donosili i druge mjere, rekao je Šterc.

Kazao je i kako Hrvatska nikada nije iskoristila kako treba veliki potencijal koji ima u svome iseljeništvu te da se njihova znanja, kapital i ideje preusmjere u Hrvatsku. A dok netko u Zagrebu konačno ne donese konkretne i prave mjere brojke na terenu najbolje govore o cijelom problemu. Pozivajući se na službene podatke iz popisa stanovništva vukovarska liječnica Mirjana Semenić Rutko rekla je kako je u manje od 30 godina, od 1991. godine pa do danas, Vukovarsko-srijemska županija ostala bez više od 60.000 ljudi. Samo u Gradu Vukovaru je od 2001. godine pa do danas broj stanovnika umanjen za oko 10.000. rujna prošle godine pa do 1. ožujka moja ordinacija ostala je bez 300 žena, rekla je Semenić Rutko.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...