Zadarska županija i kineski Hainan potpisat će pismo namjere o uspostavljanju prijateljskih odnosa

Vijećnici Zadarske županije na idućoj županijskoj sjednici raspravljat će prijedlogu odluke o prihvaćanju Pisma namjere o uspostavljanju prijateljskih odnosa između provincije Hainan iz NR Kine i Zadarske županije. Nacrt odluke je usvojen na županovom kolegiju, a za očekivati je da će biti prihvaćen i županijskoj skupštini gdje HDZ ima većinu s partnerima. Ako i bude problema s formalnim koalicijskim partnerima, pomoći će vijećnici SDP-a.

Župan Longin najavio je da bi se potpisivanje sporazuma trebalo dogoditi 8. travnja, za kada bi on i predstavnici Zadarske županije trebali ponovno otputovati u Kinu.

Hainan je otok, to je najmanja provincija u NR Kini s 8,1 milijuna stanovnika. Njihovo gospodarstvo se zasniva na poljoprivredi i turizmu, imaju 74 golf igrališta. Hainan zovu kineski Miami i gotovo da nema ozbiljnijeg bogatog čovjeka u Kini i Indiji, koji drži do sebe, a da tamo nema apartman, upoznao je svoje pročelnike s Longin.

Longin je kazao kako je glavni gospodarski cilj privoljeti Kineze na suradnju, dovesti ih u Zračnu luku Zadar i u Gaženicu.

Ovo je prilika koju ne smijemo propustiti. Njihovo dolazak ne bi samo puno značio za Zadar i Dalmaciju nego i za cijelu Hrvatsku, kaže Longin.

Longin je dodao kako se Hainan Airlines nalazi među deset najvećih aviokompanija na svijetu, te kako će se u trenutku dok izaslanstvo Zadarske županije bude boravilo na otoku tamo održati simpozij o kruzerskom turizmu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...