Zadarski poduzetnici pred mirovinom zapošljavaju 5000 ljudi

U Zadarskoj županiji više je od 400 malih i srednjih poduzeća čiji su vlasnici stariji od 55 godina­­­­­­­­­­. Njihova poduzeća zapošljavaju oko 5.000 ljudi. Riječ je o poduzetnicima koji čim prije trebaju početi planirati prijenos poslovanja jer ako ne pronađu odgovarajuće rješenje, njihovim se odlaskom u mirovinu prosječno zatvara gotovo trinaest radnih mjesta.

„Prijenos poslovanja, uz nastanak i rast, jedna je od tri kritične faze u životnom ciklusu poduzeća. Dio poduzetnika ne zna što učiniti kako njihovo umirovljenje ne bi značilo i kraj za poduzeće, no do gašenja poduzeća trebalo bi doći samo u iznimnim slučajevima. Upravljanje i vlasništvo nad tvrtkom mogu preuzeti članovi obitelji, ali tvrtka se može prodati i zaposlenicima, osobi izvan poduzeća ili drugom poduzeću. Tvrtku može nastaviti voditi i profesionalni menadžer“, kazala je Mirela Alpeza, direktorica Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva.

Besplatna edukacija poduzetnika pod nazivom „Što s poduzećem nakon umirovljenja vlasnika: prepustiti ga djeci, prodati ili nešto treće?“, održana u Županijskoj komori Zadar Hrvatske gospodarske komore, potvrdila je da su vlasnici malih i srednjih poduzeća iz Zadra i okolice svjesni važnosti prijenosa poslovanja, ali da se tom problemu ne mogu posvetiti strateški.

„Poduzetnici se svakodnevno bore za svoj kruh, pa im je na prvom mjestu operativno vođenje posla. Zbog toga je nerijetko na čekanju strateško promišljanje o budućnosti. S druge strane vrijeme za razmišljanje brzo se topi. Naime, čak trećina poduzetnika starijih od 55 godina podcjenjuje složenost i dugotrajnost prijenosa poslovanja, a, otkrivaju nam to slučajevi diljem Hrvatske, najgore je kad se u prijenos poslovanja treba ući preko noći zbog više sile, primjerice bolesti“, kazala je Alpeza.

Najviše poduzeća čiji vlasnici moraju započeti prijenos poslovanja, osnovano je devedesetih godina prošlog stoljeća.

„Poduzetništvo u Zadarskoj županiji posljednjih godina bilježi rast. Povećavaju se prihodi i raste izvoz. Posebno dobre rezultate bilježe grane gospodarstva poput prijevoza i skladištenja, prerađivačke industrije te proizvodnje metala. Velika bi bila šteta za gospodarstvo ove županije, ali i države u cjelini kada vlasnici poduzeća ne bi uspjeli u prijenosu poslovanja. Zato smo se uključili u edukaciju poduzetnika pred mirovinom i nastavit ćemo ih savjetovati kako bi se uspješno uhvatili u koštac sa svojim novim poslovnim izazovom“, kazao je Denis Ikić, direktor Županijske komore Zadar Hrvatske gospodarske komore.

Među zadarskim poduzetnicima koji planiraju prijenos poslovanja, su Željko Goja, suvlasnik tvrtke HSTEC, te Boris Budan, suosnivač i direktor tvrtke Inkontinentni centar. Poduzetnicima koje čeka isti scenarij, preporučili su da se što bolje informiraju te savjetuju sa stručnjacima poput pravnika i ekonomista.

Edukaciju za poduzetnike organizirali su CEPOR i Županijska komora Zadar Hrvatske gospodarske komore. Održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, uz potporu Europskog fonda za jugoistočnu Europu i sponzorstvo Raiffeisenbank Austria d.d.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...