Zadarski vrtići od jeseni produljuju radno vrijeme; Miočić: “S roditeljima je utvrđena potreba za popodnevnim radom”

Roditelji koji oboje rade mogu djeci priuštiti lagodniji život. No postoji i druga strana medalje; ako im na raspolaganju nije “baka servis”, organizacija djetetova pohađanja vrtića postaje problem. Pogotovo ako su majka i otac zaposleni u uslužnim i ostalim djelatnostima u kojima radno vrijeme ne završava do ranih popodnevnih sati.

Taj problem u Hrvatskoj prepoznala je Europksa Unija koja je osigurala 300 milijuna kuna kojima će se u sljedeće dvije godine financirati plaće 700 dodatnih odgajatelja, kuhara i čistača, dio troškova prehrane djece i oprema za vrtiće. Sve kako bi od jeseni 2018. vrtići, ukoliko to žele, radili i u popodnevnoj smjeni.

Natječaj je otvoren i na njega se mogu prijaviti sve ustanova za odgoj i čuvanje predškolske djece koje su uvidjele potrebu za duljim radnim vremenom.

Kakvo je stanje u Zadru provjerili smo s Marijanom Miočić, ravnateljicom Dječjeg vrtića “Radost”.

Krajem veljače 2018. godine, kolegica Ana Dunatov, ravnateljica DV Sunce i ja, sastale smo se s pročelnikom Josom Nekićem i njegovim suradnicima na temu pružanja usluga roditeljima i u popodnevnim satima. Naime, na sastanku je dogovoreno anketiranje roditelja čija su djeca već polaznici Vrtića, kao i anketiranje roditelja budućih korisnika usluga. Analizom provedenog anketiranja, utvrđena je potreba za popodnevnim radom vrtića kod sveukupno 30 roditelja. Osim dosadašnjeg programa, od 6.30 – 16.30 sati, veći broj roditelja (104) izjasnio se za program od 7.00 – 17.00 sati. Sukladno navedenom, sljedeću pedagošku godinu unijet ćemo promjene u organizaciji rada, kazala nam je Miočić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...