Zadranka Irena Šaran nova je domarica planinarskog doma, na Velebitu će živjeti s 18-mjesečnim sinom

Zadranka Irena Šaran nova je domarica planinarskog doma Paklenica, a na Velebit ide živjeti sa svojim 18-mjesečnim sinom Šimom!

– Želim živjeti na planini! Spremna sam na to. Cijeli sam život u planinama, pogotovo od 2012. kada sam se učlanila u speleološko društvo. Ne bojim se s malim djetetom živjeti izvan civilizacije. Šime je prvi put bio na Velebitu kad mu je bilo mjesec dana. Stalno smo na planini, on je zdravo dijete, a u planinarskom domu nikad niste sami, uvijek će biti nekoga, to je nacionalni park – rekla je Irena Šaran, 32-godišnja nova domarica za večernji.hr.

Bogato planinarsko iskustvo

Članica je Planinarskog društva Paklenica čiji predsjednik Domagoj Diklić kaže da su izabrali baš nju zbog bogatog planinarskog i speleološkog iskustva, odličnog poznavanja Velebita i velikog iskustva u ugostiteljstvu. Naime, domarica neće sklopiti ugovor o radnom odnosu s Planinarskim društvom, koje je raspisalo natječaj, već će otvoriti obrt i obavljati ugostiteljsku djelatnost usred Nacionalnog parka Paklenica, na nadmorskoj visini od 480 metara, u planinarskom domu na Velebitu do kojega treba pješačiti sat i pol planinarskom stazom. Irena kaže da dobro poznaje uvjete u planinarskom domu, gdje nema tople vode ni javne rasvjete, gdje dostupnost interneta ovisi o vremenskim prilikama a signal za mobitel hvata se na udaljenosti od desetak minuta hoda.

– Osoba sam koja voli akciju. Nisam žena koja sjedi u uredu, uvijek sam u pokretu, radila sam sve i svašta, a oduvijek želim živjeti u planini. Muž mi kaže: “Samo daj”. Nisam ušla u ovo sama. On je također u planinarima, ne bih se mogla upustiti u ovo da nemam podršku svoga čovjeka. Osim toga, neće Šime baš sad cijelo vrijeme biti na planini, dijete treba živjeti malo gore, malo dolje – govori Irena, inače izvrsna kuharica koja je zanat pekla u kuhinjama jadranskih restorana pa obećava da će gastronomska ponuda u planinarskom domu nadilaziti grah s kobasicama. A na Paklenici je čeka velik posao. Dom mora biti uvijek otvoren, a domarica spremna ugostiti planinare. I voditi računa o higijeni, što nije lako.

– Špiljarenje i planinarenje naučilo me da se snalazim s onim što imam. Zagrijete lonac vode i operete se i bez tuša, a osim toga planinarski dom je prava kuća, može se tu svašta izvesti da bi se poboljšao komfor – najavila je Irena unošenje ženskog dodira u planinu.I dok se nova domarica sprema na Velebit, stari domar Dalibor Bračić – Dačo, koji je u domu Paklenica živio protekle četiri godine, sada ima nekoliko tjedana za povratak u civilizaciju.

Pomela mušku konkurenciju

– S Daliborom smo dogovorili prijelazno razdoblje dok on pokupi stvari i odnese ih s planine, što nije lako jer to mora obaviti s konjima i magarcima, a trenutačno je sve pod snijegom i vrlo je hladno. Ali, kad se on iseli, dom ćemo predati novoj domarici – kaže Diklić. Muška konkurencija koju je Irena pomela, stari domar Dačo, koji se na Velebitu udomaćio, kao i diplomirani sociolog iz Splita Ivan Filipović, ostala je razočarana, a Zagrepčanin Igor Vidošević, inače diplomirani inženjer elektrotehnike koji je odlučio svjetla velegrada zamijeniti zvjezdanim nebom nad planinom, poručio je Ireni da ga zove bude li joj trebala pomoć.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...