Dukić o galami oko Gaženice: “Igrokaz smo prošli i s Morskim orguljama, Višnjikom, Kneževom…”

Gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić, održao je javni kolegij s pročelnicima. Na početku kolegija osvrnuo se na međunarodni javni natječaj i dodjelu koncesije u luci Gaženica.

– Kao gradonačelnik imam obvezu, ali još veću potrebu, osvrnuti se na teško razumljivu i zaglušujuću galamu vezanu uz luku Gaženica. Projekt koji je zamišljen prije više desetljeća kao novi iskorak zadarskog gospodarstva na međunarodno tržište, luka koja je za vrijeme Vlade pokojnog premijera Račana uvrštena u nacionalne prometne projekte, suvremena pomorska infrastruktura koja čini sastavni dio cjelovite prometne strategije Hrvatske, čiju su izgradnju pratile Europska investicijska banka i Njemačka razvojna banka, konačno je dovršen. I dovoljno se spustiti Kalmetinom u Zadar ili samo prošetati lukom čekajući na trajekt za neki od naših otoka, kako bi svima bilo jasno kakav je to kapitalan projekt.

– Napravljen je i sljedeći korak – na međunarodnom javnom natječaju koji je pripremljen od strane najreferentnijih hrvatskih stručnjaka, uz kontrolu međunarodnih čimbenika uključenih u čitav projekt luke Gaženica, odabran je koncesionar s iznimnim referencama, tvrtka koja uspješno upravlja s više  poznatih europskih luka.

– Došli smo do trenutka koji su otvorenih očiju sanjale generacije zadarskih gospodarstvenika, vizija je postala stvarnost, ostvaruje se razvojna strategija Zadra, Zadarske županije i Republike Hrvatske. I onda se opet događa zadarska stvarnost, baš kao u slučaju izgradnje dvorane i bazena na Višnjiku, Morskih orgulja, Muzeja antičkog stakla ili Kneževe palače. Počinju politički igrokazi i predstave u čijoj kakofoniji razaznajemo tek riječi „lopovi“, „rasprodaja“, „prevara“… A sve kako bi svako suvislo argumentirano iznošenje činjenica javnosti ostalo u magli. Zašto i s kojim motivima, teško je znati.

– Ova gradska uprava kojoj sam na čelu nema niti jedan razlog zbog kojega bi dovela u pitanje odluke koje su stručno i odgovorno donijele sve nadležne instance Lučke uprave Zadar. Vjerujem u ispravnost i opravdanost tih odluka i Grad Zadar će biti pouzdan i odgovoran partner Lučkoj upravi kao i do sada. Spremni smo kvalitetno odraditi onaj dio posla koji je u nadležnosti ove gradske uprave, a sve u cilju razvoja zadarskog gospodarstva i podizanja konkurentnosti zadarskog proizvoda na međunarodnom tržištu, pručio je gradonačelnik Dukić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...