Američki mediji: “Hrvatsku na SP-u vodi optuženik za kriminal”

Nakon njemačke televizije WDR, koja je nedavno emitirala kratak dokumentarac o klanu Mamić, Kolindi i kriminalu u Dinamu, ista tema dobila je velik prostor na stranicama američkog magazina Bleacher Report. Skoro 12 kartica teksta u originalu možete pročitati ovdje.

“Ovo je priča o dva čovjeka. Jedan od njih je Luka Modrić, njegovo ime zna cijeli svijet. On je čovjek koji orkestrira Real Madridom, ekipom koja je osvojila tri od četiri posljednje Lige prvaka. Drugi je Zdravko Mamić, Modrićev mentor i najmoćniji čovjek hrvatskog nogometa”, uvodi u članak novinar Richard Fitzpatrick, koji je nekoliko tjedana u Hrvatskoj skupljao materijale i slagao priču.

Dio priče uključuje atraktivan sudski proces u Hrvatskoj i Modrićev transfer iz Dinama u Tottenham 2008. godine

Novinar Bleacher Reporta prenosi, pozivajući se na medije BBC, BIRN, Index.hr, Jutarnji list i The Guardian te novinare Deu Redžić i Aleksandra Holigu s kojima je razgovarao, detalje optužnice i osječkog suđenja protiv Zdravka Mamića i suradnika te društvene okolnosti u kojima se odvija. Naglasak je na slučaj Luke Modrića koji je – kako Bleacher Report naslovljava tekst – podijelio Hrvatsku.

Opisuje se Modrićevo teško djetinjstvo, rat u Hrvatskoj, njegov odlazak u Zagreb u dobi od 14 godina i početak odnosa sa Zdravkom Mamićem kojem je u potpunosti vjerovao.

“Potpisivao sam sve što mi je rekao da potpišem”, prenose Amerikanci Modrićeve riječi iz osječke sudnice i pojašnjavaju kako je Mamić u isto vrijeme bio gazda kluba, Modrićev menadžer i nogometni otac.

Tekst ulazi dublje u slučaj te Fitzpatrick navodi: “Nije sporno što su Modrić i Mamić podijelili novac od odštete za transfer iz Dinama u Tottenham. Sporan je datum kada su tu podjelu dogovorili i potpisali, prije ili nakon Modrićevog transfera.”

Mamić je Modrićev transfer ugovorio 2008. godine kao izvršni predsjednik Dinama, a aneksom ugovora ugovorio je i  da se njegov klub odrekne 50 posto transfera. Novac su podijelili on i Modrić, a tužitelji tvrde da je Modrić mijenjao iskaz i lagao za Mamića, piše Bleacher Report.

Zaboravio datum debija za Hrvatsku

U tekstu se prenose dijelovi Modrićevog svjedočenja u Osijeku, a posebno detaljno dio u kojem je zaboravio datum svog debija za reprezentaciju Hrvatske.

“U intervju nakon utakmice s Argentinom 2006. godine rekao je da se ostvario njegov dječački san, ali u sudnici je promašio godinu. Nije se mogao sjetiti. Nije se mogao sjetiti mnogo toga, pa ni odgovoriti na pitanje je li aneks dao svojoj punici Vesni Juraić koja je bila računovotkinja Dinama. Video Modrićevog svjedočenja je dostupan online te se može vidjeti kako nervozno odgovara na pitanja o ugovoru koji mu je predočen. Sjećanja su mu prilično maglovita”, navodi autor.

Za opis Mamićeva lik koristi njegov odnos s navijačima i visokom politikom, posebice strankom HDZ i predsjednicom Kolindom. Financira njihove kampanje, a mediji pišu da za predsjednicu organizira rođendanske zabave. “Za mnoge u Hrvatskoj Mamić je heroj, njegov život pun je melodrame, a na press konferencijama tvrdi da ima tretman kao da je Osama bin Laden. Danas njegov utjecaj slabi”, citira Bleacher Report hrvatske autore i novinare s kojima je razgovarao o slučaju.

Slučaj koji je podijelio Hrvatsku

Analiziraju se i status Luke Modrića među navijačima uoči SP-a u Rusiji i podijeljene emocije oko hrvatske reprezentacije.

“U njegovom rodnom Zadru, udruga udovica Domovinskog rata piše mu pisma podrške, dok mu navijači pišu grafite da je Mamićeva kurva. Hrvatski nogometni savez, u službenoj izjavi, tvrdi da Modrić sigurno nije lagao na sudu, jer ga poznaju otkako je 2001. debitirao za mladu reprezentaciju.”

Na kraju teksta Hrvatska se ističe kao raritet – moguće je da na SP-u nastupi s dva igrača optužena za težak kriminal, jer je i Dejan Lovren u nezavidnoj poziciji pred sudom i Mamićem, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...