Biskupi se ne mire s porazom: “Vjernici su u nevolji, jer ih lažni proroci žele zavesti na krivi put”

Na zasjedanju pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića sudjelovali su i apostolski nuncij u RH nadbiskup Giuseppe Pinto i izaslanici drugih biskupskih konferencija – vojni ordinarij i podpredsjednik Biskupske konferencije BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik Slovenske biskupske konferencije ljubljanski nadbiskup mons. Stanislav Zore i u ime Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda subotički biskup mons. Ivan Penzeš.

Puljić je podsjetio na ovogodišnju korizmenu poruku pape Franje u kojoj je upozorio da su vjernici često u ‘velikoj nevolji jer ih lažni proroci žele zavesti na krivi put’.

Povezujući to s aktualnim prijeporima u Hrvatskoj oko tzv. Istanbulske konvencije, nadbiskup Puljić naglasio je kako zbog toga hrvatski biskupi, vjerni Učiteljstvu Crkve, ne mogu prihvatiti tu konvenciju i njezinu interpretaciju.

Biskupi su se prvog dana zasjedanja na osobit način osvrnuli na prijepore koje je u hrvatskoj javnosti izazvala inicijativa aktualnih vlasti da se u Hrvatskom saboru ratificira Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Tim povodom su uputili zajedničku izjavu hrvatskoj javnosti u kojoj su ponavljajući već više puta istaknutu svoju predanost u zaštiti svih ljudi od nasilja, upozorili da Konvencija, osim onoga što se pozitivno ističe u njenom naslovu, svojim sadržajem otvara puno nedoumica i nejasnoća.

Članovi HBK izrazili su svoje protivljenje ratifikaciji Konvencije smatrajući da RH svojim zakonskim okvirom i provedbom može sama urediti pitanja suzbijanja nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Istaknuli su nadalje, da u Konvenciji postoje ideološki elementi sukladni ‘rodnoj teoriji’ odražavajući rodnu ideologiju na temelju koje se gradi takozvana ‘gender kultura’, strana kršćanskim i općeljudskim vrjednotama te protivna nauku Crkve, prenosi Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...