prijepori oko konvencije

Biskupi se ne mire s porazom: “Vjernici su u nevolji, jer ih lažni proroci žele zavesti na krivi put”

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Na zasjedanju pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića sudjelovali su i apostolski nuncij u RH nadbiskup Giuseppe Pinto i izaslanici drugih biskupskih konferencija – vojni ordinarij i podpredsjednik Biskupske konferencije BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik Slovenske biskupske konferencije ljubljanski nadbiskup mons. Stanislav Zore i u ime Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda subotički biskup mons. Ivan Penzeš.

Puljić je podsjetio na ovogodišnju korizmenu poruku pape Franje u kojoj je upozorio da su vjernici često u ‘velikoj nevolji jer ih lažni proroci žele zavesti na krivi put’.

Povezujući to s aktualnim prijeporima u Hrvatskoj oko tzv. Istanbulske konvencije, nadbiskup Puljić naglasio je kako zbog toga hrvatski biskupi, vjerni Učiteljstvu Crkve, ne mogu prihvatiti tu konvenciju i njezinu interpretaciju.

Biskupi su se prvog dana zasjedanja na osobit način osvrnuli na prijepore koje je u hrvatskoj javnosti izazvala inicijativa aktualnih vlasti da se u Hrvatskom saboru ratificira Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Tim povodom su uputili zajedničku izjavu hrvatskoj javnosti u kojoj su ponavljajući već više puta istaknutu svoju predanost u zaštiti svih ljudi od nasilja, upozorili da Konvencija, osim onoga što se pozitivno ističe u njenom naslovu, svojim sadržajem otvara puno nedoumica i nejasnoća.

Članovi HBK izrazili su svoje protivljenje ratifikaciji Konvencije smatrajući da RH svojim zakonskim okvirom i provedbom može sama urediti pitanja suzbijanja nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Istaknuli su nadalje, da u Konvenciji postoje ideološki elementi sukladni ‘rodnoj teoriji’ odražavajući rodnu ideologiju na temelju koje se gradi takozvana ‘gender kultura’, strana kršćanskim i općeljudskim vrjednotama te protivna nauku Crkve, prenosi Tportal.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar