Državni poticaji za kupnju kuće ili stana dijelit će se po novim pravilima, pročitajte koja su

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar danas će predstaviti novi Zakon o subvencioniranju stambenih kredita, koji donosi neke značajne izmjene. U odnosu na postojeći Zakon, naime, u ovoj se verziji država odlučila više subvencionirati nerazvijena područja, jer se utvrdilo da je u prvom pozivu, kada je zaprimljeno više od 2300 zahtjeva, čak više od 66 posto realiziranih subvencija bilo u najrazvijenijim jedinicama lokalne samouprave, piše Jutarnji list.

Tako se novim Zakonom uređuje subvencioniranje kredita koje građani uzimaju od kreditnih institucija za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, tako da se u razdoblju od pet godina subvencionira dio mjesečnih obroka ili anuiteta koji ovisi o skupini prema indeksu razvijenosti u kojoj se nalaze grad ili općina u kojoj je stan ili kuća, a kreću se od 30 do 51 posto.

Tako ćete, primjerice, ako živite u Babinoj Gredi moći dobiti 51 posto subvencije, a u Zagrebu 30 posto. Dosad su se svi krediti subvencionirali u iznosu od pola mjesečne rate, bez obzira na razvijenost područja, i na razdoblje od četiri godine.

Također, novim se Zakonom utvrđuje novi rok do 31. prosinca 2020. godine u kojem Agencija za pravni promet nekretninama (APN) objavljuje javne pozive za svaku kalendarsku godinu, a jasnije se i definira stanje stana ili kuće koja je u vlasništvu podnositelja zahtjeva ili njegova bračnog ili izvanbračnog druga, životnog partnera ili neformalnog životnog partnera, a koja nije pogodna za stanovanje, piše Jutarnji list.

Također, jasnije se i definira dokumentacija priložena zahtjevu za kupnju stana ili kuće, odnosno dokumentacija priložena zahtjevu za gradnju kuće.

Bitna je izmjena i to što se dodatno uređuje subvencioniranje kredita za dvije godine u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja.

APN je, inače, obradio 2399 zahtjeva koji su do zadanog roka, odnosno do 13. listopada 2017., dostavljeni u APN i odobren je 2321 zahtjev, 41 je odbijen, a 37 podnositelja je odustalo od zahtjeva.

Analizom odobrenih zahtjeva za subvencionirane kredite utvrđeno je da je tijekom subvencioniranja prijavljeno 153 rođene djece, od toga sedam parova blizanaca. Subvencija države za 2018. iznosi 40,2 milijuna kuna. Prosječna životna dob korisnika kredita je 33 godine, prosječna površina stana iznosi 92,85 četvornih metara, a prosječna cijena nekretnine je 987,43 eura po kvadratu.

Prosječna cijena nekretnine jest 77. 612,83 eura, prosječni rok otplate kredita 20 godina, a prosječna nominalna kamatna stopa iznosi 3,27 posto. Prosječna efektivna kamatna stopa je 3,43 posto, a prosječni subvencionirani anuitet iznosi 1473,39 kuna ili 195,32 eura.

 

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...