Dudaković pušten na slobodu; Istraga ne obuhvaća zločine u Zadru

Atif Dudaković i ostalih 12 bivših pripadnika Petog korpusa Armije RBiH, osumnjičenih za ratni zločin, pušteni su u nedjelju na slobodu.

Sud Bosne i Hercegovine je danas odbio prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora za svih 13 osumnjičenih za ratni zločin u predmetu Dudaković i drugi, potvrdila je za N1 Nihada Buturović, jedan od advokata osumnjičenih. Osumnjičeni će biti pušteni na slobodu uz određene mjere zabrane.

U petak su pripadnici SIPA-e uz podršku MUP-ova USK i Kantona 10, na području USK-a lišili slobode Atifa Dudakovića, nekadašnjeg zapovjednika 5. korpusa Armije RBiH, te još 11 dužnosnika i pripadnika 5. korpusa Armije RBiH, piše N1.

General Armije BiH Atif Dudaković uhićen je u petak u Bihaću, a na prvom pojavljivanju pred državnim odvjetnikom navečer nije se izjasnio te je zatražio dodatno vrijeme za odgovor o krivnji za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima i vojnicima te pripadnicima postrojbi Autonomne pokrajine Zapadne Bosne Fikreta Abdića tijekom 1994. i 1995. godine.

Državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine priopćilo je ranije da se Atifa Dudakovića tereti zbog ubojstva više stotina civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti tijekom rata 1995. godine.

Istraga protiv Dudakovića obuhvaća i ratne zločine koji su počinjeni nad civilima bošnjačke nacionalnosti na teritoriju pod nadzorom snaga Fikreta Abdića, koji je poslije u Hrvatskoj osuđen zbog ratnih zločina, a 2016. godine je izabran za načelnika Velike Kladuše.

Pripadnici nekoliko hrvatskih braniteljskih udruga iz BiH podnijeli su pošle godine Državnom odvjetništvu zahtjev za Dudakovićevim procesuiranjem zbog zločina koje je počinio kao pripadnik tzv. JNA na području Zadra 1991. godine, a obitelj generala Hrvatskog vijeća obrane iz Bihaća Vlade Šantića ga smatra odgovornim za njegov nestanak i ubojstvo u ožujku 1995. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...