Ekološka akcija “Zelena čistka” u Ražanc

Povodom obilježavanja 22. travnja svjetskog Dana planeta Zemlje, u lovištima ražanačkog Lovačkog društva “Kobac”, u prijepodnevnim satima nedjelje upriličena je široka i temeljita akcija čišćenja, saniranja te deponiranja krupnog otpada sa brojnih divljih odlagališta, koja na širem ražanačkom području doslovce niču kao gljive nakon kiše.

Nositelji i organizatori ove ekološke akcije bili domaće Lovačko društvo te Lovački savez Zadarske županije a podržala ju je i općine Ražanac, koja je ujedno osigurala logističku podršku te institucije Zadarske županije, Grada Zadra te zadarske Čistoće.

Dakako da najveći obol pružili su lovci ¨Kobca¨, koji su se na upućeni im zov u ranim jutarnjim satima u velikom broju okupili na dogovorenom zbornom mjestu na Matakovom brigu.

Oboružani raznim prigodnim alatkaka i zasukanim rukavima, lovci su uz pomoć mehanizacije krenuli na izvršavanje zadatka. Radilo se u dva lovišta to jest na dva lokaliteta Matakov brig-Podvršje te Rtina- Paški most, na koje je po dogovoru Čistoća dan ranije u subotu dopremila kontenjere za glomazni otpad.

Kontejneri su se punili velikom brzinom a među otpadom dominirali su odbačeni neupotrebljivi štednjaci, hladnjaci, bojleri, perilice, kade, automobilske gume raznih profila, raznolika plastika, komadi željeza, dijelovi namještaja, otpadni građevinski materijal i tome slično.S obzirom da je proljetno sunce bez daška vjetra pržilo sve jače i da se je pokupilo i saniralo ono što se je našlo pred vrijednim lovcima, akcija je okončana na opće zadovoljstvo svih njezinih aktera negdje oko 11 sati. Nakon kraćeg predaha svi sudionici okupili su se na zasluženom zajedničkom lovačkom ručku.

On je upriličen na otvorenom u prekrasnom prirodnom okruženju na Vrtolomu na rtu Ljubljana u neposrednoj blizini arheoloških ostataka povijesnog grada Ljuba.Ukusnu spizu za prste polizat pripremio je kuharski tim u sastavu glavni kogo Zoran Knežević i pomoćnici mu Mirabel Katanec i Franjo Potočnjak.

Naravno da se je dobra spiza morala zaliti, a čime se je drugim to moglo učiniti nego čuvenom i nadaleko poznatom izvornom bijelom i crnom ražanačkom kapljicom.

Prije nego što su se sudionici nedjeljne akcije uputili svojim domovima, valjalo je učiniti zajedničku fotografiju, nakon čega su im se u ime Lovačkog društva ¨Kobac¨ te LSZŽ obratili predsjednici Marko Kožul i Damir Perić kao i općinski načelnik Nikola Miletić, koji je ujedno i član LD. Kobac.

– Prezadovoljan sam vašim odazivom i ostvarenim rezultatima na terenu. I ovom smo prilikom pokazali da smo mi lovci prvenstveno čuvari i zaštitari prirode, a ne kako nas zlobnici žele prikazati manijacima s puškama. Osobno sam zapanjen količinama otpadnog materijala u našim lovištima. Naša naredna slična akcija biti će već idućeg vikenda i provesti ćemo je uz pomoć naše općine i ražanačkog DVD-a. Hvala svima koji su nam pružili pomoć a posebno ovdje nazočnim čelnicima LSZŽ Periću i Paviću kao o našem načelniku Miletiću. Držim da bi naša općina morala u suradnji s Mjesnim odborima osigurati mjesta deponiranja krupnog otpada, i onda bi ga zasigurno bilo kud i kamo manje po šumama, poljima, ledinama i tome slično, rekao je predsjednik Kožul.

Krovna lovačka institucija u Zadarskoj županiji uz sve naše svakodnevne zadatke itekako prati stanje na terenu, kad je riječ o otpadu i onečišćenju prirodnih resursa.Ova je akcija još jednom iznova potvrdila svijest naših lovaca, od kolike je važnosti čist okoliš ne samo za divljač već i za sve naše stanovništvo u cjelini. Mi ćemo se i nadalje odazivati u pripomoći u ovakvim i sličnim akcijama ne samo kad je u pitanju vaše Lovačko društvo, već i svih naših ostalih 17 udruga koje egzistiraju na prostoru županije, rekao je uz ostalo Perić.

Općinski načelnik Nikola Miletić je ustvrdio kako je osobno prezadovoljan što Ražanac ima ovako vrijedne i radišne lovce. Naglasio je kako će se i u sličnim narednim akcijama vodstvo općine staviti na raspolaganje, a sve naravno uz moto ljepšeg i sretnijeg života u zdravom i čistom okolišu za svakog građanina ražanačke općine.

Branko Božić

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...