Evo što vam profesori nikad neće reći

Smješkaš se na izlasku s predavanja zato što profesor nije primijetio da si potpisao kolegu na listu dolazaka, da si tipkao na mobitel ili čak da si nekoliko minuta bio u zemlji snova, a ono što ne znaš jest da je on sve to primijetio, i još ponešto. Možda tvoj profesor stvarno ne vidi sve to, ali većina profesora ipak ima oko sokolovo i zamijeti kada se ne ponašaš onako kako bi trebao.

Donosimo ti 10 zanimljivih stvari iz fakultetskih klupa – one koje profesori zapravo primijete, no ipak odluče prešutjeti, ali i one stvari koje ti uopće ne primijetiš.

1. Tebi je dosadno?

Ti misliš da je tebi dosadno? Ja danas po treći put objašnjavam isto gradivo koje ni sam ne smatram zanimljivim. Tebi je teško sjediti 45 minuta i slušati ovo? Ja moram ovo pričati cijeli dan. Rado bih se mijenjao s tobom. Ti, kad preskočiš predavanje zbog kave ili da odspavaš duže, ne moraš odraditi nadoknadu za razliku od mene koji moram odraditi ovaj posao za puno manju plaću nego što ti misliš da je primam.

2. Nemam pojma što radim

Tek sam dobio ovaj posao i nije baš došao s najdetaljnijim uputama. Ni sam ne znam u potpunosti što moram raditi. Pomozi mi, molim te. Cijenit ću te više ako mi izađeš u susret i budeš pun razumijevanja, a bit ću gori prema tebi ako pokušaš iskoristiti moj nedostatak iskustva. Mislim da je najbolje za sve da se oboje pravimo da znamo što radimo.

3. Mamurluk

Misliš da ne vidim te podočnjake? Nisam primijetio često zijevanje? Bocu vode na stolu za kojom često posežeš? Pravim se da ne vidim očite znakove mamurluka kao što sam se sinoć u klubu pravio da te ne vidim dok si na šanku pokušavao pobijediti u karaokama. Cijenim činjenicu što si ipak došao na predavanje i odlučujem prešutjeti sve, samo nemoj zaspati.

4. Favoriti

Naravno da imam svog favorita. Ne mogu u potpunosti biti objektivan, ma koliko god pokušavao. Jedan od vas podsjeća me na mladog mene i odmah mi je draži. To ne znači da će imati poseban tretman, samo da ću mu biti skloniji progledati kroz prste. U pravu si za favorita, ali nisi u pravu da mrzim tebe. Ne mrzim nijednog studenta, ne razmišljam previše o vama izvan radnog vremena niti smišljam način kako da nekoga kaznim. Iskreno: nekima ni imena ne znam.

5. Naporni studenti

Ponavljam: ne mrzim nikoga, ali, iskreno, postoje studenti koji će dobiti drugačiji tretman. To su oni naporni kojima ću progledati kroz prste kad mi dođu na isti ispit peti put, samo da ih ne moram više gledati ili slušati. Neki su jednostavno beznadni slučaj i, štoviše, loše se mogu odraziti i na moj ugled, pa ih je jednostavnije pustiti nego trpjeti.

6. Plagijat?

Misliš da ne shvaćam da si seminar pisao noć prije roka predaje? Da ne primijetim razliku između prvih deset rečenica koje su tvoje i originalne i posljednjih triju poglavlja koja su napisana drugim fontom, uključuju strane riječi i poneki tipfeler? Možda ti je to uspjelo prošli put kad sam bio preumoran, pa sam samo preletio seminare i zanemario kopiranje teksta od vlastitog kolege, ali ovaj si put u sam tekst prepisao i dio koji spominje pravog autora teksta. Malo više opreza, OK? I da, ako predaješ online seminar, prođi s njim kroz algoritam za provjeru plagijata prije mene jer inače ti se ne piše dobro.

7. Sudjelovanje vs. znanje

Misliš da je najbitnije da zapamtiš sve rečenice iz skripte i napišeš ih na ispitu, a poslije ih samo izbrišeš iz glave? Dobit ćeš odličnu ocjenu, ali ako pogriješiš, neću ti progledati kroz prste tako lako kao i onom studentu koje je znao manje definicija, ali je na satu aktivan i sudjeluje u raspravama. Želim da pokažeš interes i da mi ponekad daš povratnu informaciju.

8. Ocjenjivanje testova

Na kolokviju si dao jedan odgovor i stavio sam da je netočan, a na ispitu si ponovio odgovor i prihvatio sam ga? Ponekad mi se ne da ocjenjivati ispite, posebice kada se sjetim svih gluposti koje napišete u njima. Ponekad se u zadnji tren sjetim ocijeniti ih, pa to radim umoran u pola noći uz čašu vina, što rezultira s takvom razlikom u prihvaćanju istog odgovora. Ponekad sam loše volje i nemam živaca trpjeti glupe odgovore, pa se ni ne trudim do kraja pročitati ispit. Jedno je sigurno: ako mi pokažeš grešku, bit ću spreman ispraviti ju, ali samo ako mi uspiješ argumentirano objasniti svoju pritužbu. Falilo mi je pola boda nije argument.

9. Ulizivanje ne djeluje, ili?

Kada sam rekao da imam favorite, nisam mislio na ulizice. I meni je jasno što pokušavaš napraviti. Molim te, cijeni i mene i sebe malo više i nemoj to raditi. Ponekad mi odgovara da mi netko podigne ego, posebno ako sam čuo jedan od najgorih odgovora na postavljeno pitanje ili su mi svi na predavanju zaspali (od onih koji su se uopće i pojavili), ali ubrzo ću se trgnuti i onda ćeš morati pokazati i neko znanje.

10. Varanje

Primijetim u velikom broju slučajeva što radiš. Papiriće nalijepljene na kemijske olovke, ispisane gumice za brisanje, išarane ruke, Janu koja ima malo dužu poruku, nekim čudom vezanu uz gradivo, mini skripte isprintane fontom 8, zalijepljene na svim mogućim i nemogućim mjestima, mobitele i drugu tehnologiju da ni ne spominjem, ali ponekad odlučim prešutjeti. Iako se realno najčešće radi o tome da su mi misli na ispravljanju testova za drugu grupu i uopće ne obraćam pažnju, pa se možeš izvući,- studentski.hr.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...