Golemi asteroid juri prema Zemlji; NASA priprema projektil od 9 tona

NASA je izvijestila kako pomno prate taj asteroid teleskopima te da OSIRIS-Rex, svemirska letjelica na putu prema asteroidu s kojeg bi trebala poslati odgovore o sastavu asteroida, elementima i mineralima te organskim tvarima ako ih ima.

Naglašavaju kako nije izravna prijetnja Zemlji i da bi do udara mogli doći tek pogoditi Zemlju 22 rujna 2135. godine, ali ipak može uzrokovati određenu štetu ako padne u naseljeno područje. Astrofizičari, u slučaju opasnosti za naš planet, namjeravaju poslati projektil prema asteroidu – devet tona težak nuklearni “razarač” koji bi trebao asteroid odgurnuti dalje u orbitu.

Brent W Barbee, NASA-in inžinjer za svemirska istraživanja koji radi na studiji oko spomenutog asteroida, tvrdi da je taj plan zasad samo u teoretskom obliku i na njemu će se još raditi.

“Moramo biti pripremljeni i spremni ako se pokaže da je asteroid prijetnja Zemlji”.

Ovo nije prva prijetnja Zemlji za koju su se astrofizičari pripremali posljednjih godina. Godine 2013, deset tona težak meteorit zaprijetio je području Urala, a zbog njegova prolaska popucala su stakla na zgradama u tom području zbog čega je na tisuće ljudi ozlijeđeno, prenosi Večernji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...