Građevinska zemljišta u Zadru najtraženija su za kupnju; Kvadratni metar prodaje se za 121 euro

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su prosječne oglašavane cijene građevinskih zemljišta tijekom veljače zabilježile pad vrijednosti u odnosu na isti mjesec lani.

Najveći godišnji pad zabilježen je u unutrašnjosti: u Karlovačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji te u gradu Zagrebu.

U manjim i rjeđe naseljenim područjima koja su udaljena od većih središta mogu se pronaći zemljišta s oglašavanom cijenom od tek 1 euro po kvadratnome metru, dok s druge strane, ima i onih na dobrim lokacijama, poput užih središta gradova ili uz more, čije cijene dosežu iznose i od 1000 eura po „kvadratu“.

Prosječna tražena cijena kvadratnoga metra u Karlovačkoj je županiji, prema podacima oglasnika Crozilla.com, oglašavana po 14 eura, u Krapinsko-zagorskoj po 15 eura, u Koprivničko-križevačkoj po 16 eura, a u Sisačko-moslavačkoj 18 eura. Na području Varaždinske županije za kvadratni se metar u prosjeku tražilo 24 eura.

Ličko-senjska županija bilježi godišnji pad od 2,4 posto, a prosječna tražena cijena „kvadrata“ građevinskog zemljišta na tom je području u prosjeku iznosila 41 euro.

Po cijeni od 43 eura po kvadratnome metru oglašavana su u veljači na oglasniku Crozilla.com građevinska zemljišta na području Brodsko-posavske i Zagrebačke županije.

Među skupljim se županijama kontinentalnog područja našla Osječko-baranjska s cijenom kvadratnoga metra od 58 eura – što je 1,8 posto više no lani, ali i gotovo 16 posto manje no 2015. godine.

Unatoč padu, cijene zemljišta u Zagrebu su i dalje ostale više nego na brojnim drugim područjima. Njihova je prosječna tražena cijena, prema podacima oglasnika Crozilla.com, u veljači iznosila 124 eura po „kvadratu“ što je 11,4 posto manje nego u istom mjesecu lani, te čak 25,7 posto manje no 2015. godine.

 

Najviše cijene imaju zemljišta na moru

Najviša prosječna cijena zemljišta tijekom veljače je na oglasniku Crozilla.com zabilježena na području Dubrovačko-neretvanske županije gdje se za „kvadrat“ tražilo 177 eura, a navedeni je iznos 18,8 posto veći nego lani.

Visinom cijene pri vrhu se našla i Splitsko-dalmatinska županija u kojoj se za četvorni metar građevinskog zemljišta u prosjeku tražilo 146 eura, što je 3,5 posto više nego lani, ali ujedno i 0,7 posto manje no u veljači 2015. godine.

Po cijeni od 129 eura za kvadratni metar oglašavana su u veljači putem Crozilla.com građevinska zemljišta na području Šibensko-kninske županije. Navedeni je iznos 2,4 posto veći no u istom mjesecu lani, ali i 2,3 posto manji no 2015. godine.

Porast od 2,5 posto u odnosu na veljaču 2015. i 2017. godine zabilježen je na području Zadarske županije gdje je kvadratni metar građevnog zemljišta u prosjeku oglašavan po 121 euro.

Po cijeni od 94 eura po kvadratnome metru oglašavana su zemljišta na području Primorsko-goranske županije, a navedeni je iznos 3,1 posto manji no 2017. godine, te 9,6 posto manji nego 2015. godine.

U Istarskoj je županiji kvadratni metar građevinskih zemljišta oglašavan po prosječnoj cijeni od 69 eura, što predstavlja godišnji pad od 2,8 posto, odnosno od 11,5 posto u odnosu na 2015. godinu.

 

Najtraženija zemljišta u Zadru i Zagrebu

Zadar, zatim Zagreb, Poreč i Pula – gradovi su u kojima se tijekom veljače na oglasniku Crozilla.com najviše pretraživala ponuda građevinskih zemljišta za prodaju. Kada je riječ o potencijalnim stranim kupcima zainteresiranima za građevinska zemljišta, oni su u najvećem broju dolazili iz Austrije, Slovenije, Italije, Rusije i Švicarske. Dok je Ruse najviše zanimalo područje Crikvenice, ostali strani posjetitelji pretežno su se zanimali za Istru, najčešće za Poreč, Pulu i Labin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...