Gradonačelnik Dukić podsjetio je na realizirano predizborno obećanje smanjenja cijene vrtića

Gradonačelnik Dukić primio ravnatelje zadarskih osnovnih škola, vrtića i voditelje centara izvrsnosti.
Gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić, zajedno s pročelnikom UO za odgoj i školstvo, Josom Nekićem, upriličio je primanje za ravnateljice i ravnatelje zadarskih osnovnih škola, ravnateljice dječjih vrtića i voditelje centara izvrsnosti.

Zahvala ravnateljima na trudu i radu za bolje obrazovanje

– Grad Zadar, iz godine u godinu, sustavno ulaže u unaprijeđenje osnovnoškolskog obrazovanja i predškolskog odgoja. To je naše strateško opredijeljenje i naša obaveza prema djeci i mladima kako bi im osigurali što je moguće bolje uvjete za rast, razvoj i učenje, naglasio je Dukić istaknuvši da mu je, kao gradonačelniku ali i kao roditelju važno znati u kakvim uvjetima se školuju sva naša djeca i mogu li se po tom pitanju napraviti neka poboljšanja.

– Također sam vas pozvao i zato jer sam vam želio zahvaliti na radu i trudu koji ulažete da bi naša djeca dobila najbolje moguće obrazovanje, kazao je gradonačelnik Dukić na susretu s ravnateljicama i ravnateljima zadarskih osnovnih škola, vrtića i centara izvrsnosti.

64,5 milijuna kuna za odgoj i školstvo

Kao dokaz da su odgoj i obrazovanje bitna odrednica rada gradske uprave, gradonačelnik Dukić podsjetio je na realizirano predizborno obećanje smanjenja cijene vrtića, a kako bi pomogli roditeljima u daljnjem školovanju djece, u planu je i podizanje iznosa za stipendije.

– Proračun za odgoj i školstvo 2010. godine iznosio je 43,5 milijuna kuna, a za 2018. godinu 64,5 milijuna kuna. Tome treba pridodati 1,5 milijun kuna za dogradnju područne škole Ploča, zatim milijun kuna za sufinanciranje participacije roditelja za boravak djece u vrtićima te početak gradnje škole na Bokanjcu, istaknuo je gradonačelnik Dukić naglasivši da se u vrtićima i školama realiziraju brojni projekti financirani iz EU fondova u većini koji je partner Grad Zadar npr. Erasmus + projekt „Demokracija u vrtiću“, „Škola PUNa mogućnosti 4“ – projekt pomoćnika u nastavi, projekt prehrane u školi preko Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, „ZadarZaDar“, „Unaprjeđenje pismenosti – temelj cjeloživotnog učenja“ i drugi.

U potrazi za darovitošću

Pročelnik Nekić podsjetio je kako je u OŠ Bartul Kašić nedavno otvoren kabinet za prirodoslovlje koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru projekta „ZadarZaDar“- Doživljajna pedagogija u prirodoslovnim predmetima za razvoj darovitih učenika. Svrha ovog vrijednog  projekta je identifikacija darovitih učenika od 1. razreda osnovne škole kako bi u potpunosti mogli razviti svoje potencijale.

– Ovaj projekt, na neki način, zaokružuje našu dosadašnju priču s Centrima izvrsnosti za matematiku, fiziku i informatiku, a koji danas okupljaju preko 150 učenika koji pokazuju interes i nadarenost za te predmete i usmjerava nas na novi korak koji je potrebno učiniti u pogledu darovitosti i identifikacije darovitosti kod sve djece u našim školama, a i šire, rekao je pročelnik Nekić.

Upravo za nadarene učenike Grad Zadar svake godine dodjeljuje 100 stipendija. Pročelnik Nekić ovom je prigodom podsjetio i na druge gradske programe kojima se potiče nadarenost i izvrsnost.

Godine 2010. Započet je program Dana izvannastavnih aktivnosti. Želja je bila nagraditi učenike i njihove mentore koji su imali zapažen uspjeh na školskim natjecanjima na županijskoj i državnoj razini, a temeljna ideja vodilja oko osmišljavanja ovog programa bila je potaknuti nadarenost i izvrsnost na određenom području te nagraditi one najvrijednije i najustrajnije jer sama nadarenost nije dovoljna za uspjeh.

Od školske godine 2011./2012. u OŠ Šime Budinić započet je pilot projekt učenja njemačkog jezika od prvog razreda, a program se realizira i danas u četiri razredna odjela. S obzirom na dobro i pozitivno iskustvo učenja njemačkog jezika u OŠ Šime Budinić, od drugog polugodišta školske godine 2014./2015. u OŠ Stanovi krenulo se s realizacijom programa učenja talijanskog jezika od prvog razreda osnovne škole koji se ove školske godine realizira u sedam razrednih odjela.

– Dakle, naš moto „U potrazi za darovitošću“ uspješno se provodi u našim školama zato što postoje entuzijasti koji predano rade s nadarenom i darovitom djecom kako bi ona mogla u potpunosti razviti svoje potencijale. Preko vas ravnatelja, želimo im zahvaliti za uspješan rad i pokazati da iznimno cijenimo njihovu predanost poslu koji svakodnevno, zajedno sa svim učiteljima, obavljaju s darovitim učenicima, zaključio je pročelnik Nekić.

U mnogim segmentima ispred drugih

Ravnatelji su istaknuli su zadarske odgojno-obrazovne ustanove u mnogo čemu ispred drugih upravo zahvaljujući dobrom odnosu s osnivačem, Gradom Zadrom. Pohvalili su suradnju s gradskom upravom, gradonačelnikom i resornim pročelnikom istaknuvši pročelnikovu predanost poslu, kontinuiranu otvorenu komunikaciju s voditeljima odgojno-obrazovnih ustanova te prisutnost na terenu i u školama. Gradonačelnika Dukića pozvali su u obilazak škola i vrtića čim se za to ukaže prilika čemu se gradonačelnik s radošću odazvao, piše grad-zadar.hr

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...