Hrvati za Uskrs potrošili više nego inače, čak 2 milijarde kuna

Za protekle uskrsne blagdane građani su potrošili oko 10 posto više nego u istom razdoblju 2016. godine. Prema podacima Porezne uprave, potrošnja u razdoblju od 21. do 27. ožujka iznosila je 1.731 milijardu kuna, a broj izdanih računa u fiskalizaciji u djelatnosti trgovine na malo bio je 21.2 milijuna. U 2016. u istom razdoblju potrošeno je 1.565 milijardi kuna, a izdano je 20.5 milijuna računa, izjavila je direktorica Sektora trgovine Ema Cull iz Hrvatske gospodarske komore.

Zbog toga što je Veliki tjedan ove godine bio u ožujku, a prošle u travnju, podaci o potrošnji građana u tim razdobljima nisu usporedive, pišu 24sata.

Cull je dodala da u fiskalizaciju nisu obuhvaćene tržnice na kojima se tradicionalno kupuju artikli za uskršnju potrošnju.

Prema procjenama HGK za ovu koje je skromnija potrošačka košarica iznosila oko 560 kuna, srednja oko 1.020, a bogata 1.530 kuna. Vrijednost košarica je ove godina bila nešto viša obzirom na oscilaciju cijena mesa, povrća, voća te mlijeka, jaja i sira.

– Ono što svakako veseli jest da se 80 posto građana obuhvaćenih istraživanjem izjasnilo kako će pri kupovini namirnica paziti da kupuju hranu hrvatskog porijekla jer su svjesni da tako podržavaju domaće proizvođače i gospodarstvo – istaknula je Cull.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...