Ljeto će biti toplo i sušno; Sadnjom smokve i rogača sprječava se širenje požara

Prošlu godinu nećemo pamtiti po dobrome kada je riječ o vremenskim neprilikama koje su bile ekstremne. Što nas čeka ovoga ljeta?

Je li Državna uprava za zaštitu i spašavanje spremna za novu protupožarnu sezonu?

U Novome danu o novoj protupožarnoj sezoni govorili su Višnja Vučetić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda i Željko Sutlar, zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika iz DUZS-a.

Prošlu godinu nećemo pamtiti po dobrome. Imate li neke naznake kakva bi mogla biti ova sezona?

“Postoje višemjesečne prognoze, koje mi nazivamo sezonske prognoze. Moram odmah napomenuti da su to prognoze koje danas još nisu dovoljno pouzdane, ali daju se naznake da će srpanj i kolovoz biti topliji i sušniji od višegodišnjeg prosjeka. Što se tiče Dalmacije, očekujemo da bi već i u svibnju i u lipnju bi moglo biti toplije od prosjeka, očekivan je i manjak količine oborina.

Međutim, posljednjih godina vidimo da se opasnost od požara sve više širi prema sjevernom Jadranu, odnosno prema unutrašnjosti, ali i istočnoj Hrvatskoj. To je nešto što nažalost projekcije pokazuju – da će i unutrašnjost biti u opasnosti od požara”, kazala je Vučetić.

Zakon o sustavu domovinske sigurnosti, izglasan je u Hrvatskom saboru 27. listopada 2017. godine, a vladajući ističu da je postao glavni preduvjet za unaprjeđenje sustava svih segmenata zaštite od požara i ukupnog sustava sigurnosti.

“Zakon daje jedan okvir mogućnosti uključivanja više čimbenika, subjekata. Gašenje požara je nekakva konačnica. Cijeli sustav je da se pokuša u preventivnom, planskom dijelu omogućiti da do požara ne dođe. Zakon stvara šire temelje”, rekao je Sutlar.

Kad je riječ o biljnom pokrovu, što najbrže gori?

“Mediteranska vegetacija je jako zapaljiva. Sadnjom koridora određenih vrsta koje teže gore, kao što su rogač i smokva, moglo bi se spriječiti širenje požara”, rekla je Vučetić.

Stručnjaci koji se bave globalnim zatopljenjem kažu da će usred Mediterana postati neizdrživo i da će se sve “seliti” prema sjeveru. Koliko to može utjecati na turizam?

“To su biometeorološka istraživanja. Istina je da klimatkski scenariji pokazuju da se očekuja da će Mediteran biti topliji, ali seo očekuje i manjak oborina. Tako bi predsezona i postsezona mogle postati udarne”, kaže Vučetić.

Što se tiče priprema za novu sezonu Sutlar kaže da su vatrogasci spremni, piše N1.

“Presudno je da imamo više snaga u prvom izlazu na požar. Bitno je da pokušamo u svakoj točki koja je najbliža požaru – općine, dobrovoljna vatrogasna društva, da oni budu srepmni. A cijela nadogradnja će onda pomoći koliko može. Ovog časa ne možemo izmisliti pet tisuća novih vatrogasaca. Pokušavamo jedan dio kompenzirati pa u tom razdoblju dolaze kolege s kontinenta kao pojačanje. Pokušavamo sve bolje koordinirati”, rekao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...