Marjana Botić: “Gradonačelniče zbog neiskustva Vas obmanjuju”

Nakon očitovanja gradonačelnika Branka Dukića o odluci o dodjeli koncesije za luku Gaženica tvrtki Zadar International Port Operations (ZIPO), stigla je reakcija gradske vijećnice Marjane Botić iz Akcije mladih

Priopćenje donosimo u cijelosti:

Gradonačelniče imam potrebu reći da Vas zbog neiskustva – obmanjuju.

Gradonačelniče Dukić vidljivo je da nas Split debelo nadilazi: bilježi stalna povećanja turističkih noćenja (jedino po čemu se u Hrvatskoj nažalost broji gospodarska snaga), sjedište nekad zadarske, dalmatinske Komercijalne banke, u što većoj tišini s Vaše strane jer o tome niste rekli niti riječi, poslovnom odlukom mađarskog vlasnika prebačeno je u Split prije dva mjeseca, centrala HZZO, HEP a, Policijske uprave, Porezne… za Zadar prebačena je isto u tišini u Split novim unutarnjim preustrojem kojeg također niste komentirali, a izgleda ste i Vašem skupo plaćenom PR splitskom stručnjaku za oblikovanje javnog mišljenja „zadnja rupa na svirali”, kad se tek sad sjetio da bi i Vi mogli reći nešto o Gaženici.

Bolje da nije, jer se splitski stručnjak niti nije sjetio pogledati raspravu koja se vodila u javnosti, posebno njen vrhunac na tematskoj sjednici Saborskog odbora za promet, pomorstvo i infrastrukturu koju je saborski zastupnik Mosta Miro Bulj inicirao i skupio potpise za njeno održavanje na inicijativu Kluba vijećnika Akcije mladih i Mosta iz Zadra kao jednih od većih protivnika ovakve predaje Gaženice po izuzetno za Hrvatsku nepovoljnim uvjetima, a samo da bi se omogućilo kasnije stjecanje potkoncesija odabranim predstavnicima spekulativne interesne skupine koja u ime HDZ-a i građana Republike Hrvatske donosi odluke.

Na toj smo sjednici upravo problematizirali činjenicu što RH snosi sve nemale i tko zna kako nabijane troškove izgradnje luke i prilazne ceste (o tome se vode ozbiljni sudski sporovi protiv odgovornih), a uvjeti provedenog natječaja ne znamo kako se mogu temeljiti na ijednoj obaveznoj studiji gospodarske opravdanosti jer po ovim uvjetima RH neće vratiti niti 100ti dio uloženog u sljedećih 20 godina rada nove luke.

Da se razumijemo luka Gaženica mogla je biti pokretač rasta za Zadar i Zadarsku županiju jer će u njoj samo što je izgrađena i smještena gdje je smještena rasti broj putnika, pa i onih cruiserskih. Iz jednostavnog razloga što Venecija i Dubrovnik radi zagušenja moraju smanjivati taj broj.

Dakle, da nitko ništa ne radi (kao što nažalost i ne radi), broj putnika će neminovno rasti. I sad se nelogično odričemo i tih naknada koje bez velikog truda, na svemu već izgrađenom trebamo samo ubrati, za korist „Velikog operatera” koji donosi godišnju investiciju u iznosu manjem od 100 tisuća eura, za koje u Zadru ne možete kupiti niti dvosobni stan, zatim koncesijsku naknadu od 1 600 000 kuna koja se u cijelosti zaradi u dva mjeseca rada parkirališta, a sve ostalo preostalih 10 mjeseci parkiranja, prostori u terminalu, četiri nova nasuta gata za međunarodni putnički promet i cruisere, lučki prostori i sve ostale sporedne usluge su čista dobit prijavljenog operatera, od koje ćemo možda vidjeti jednoznamenkasti postotak varijabilne dobiti?

Prema izjavama odgovornih HDZ-ovih vlasti ispada da su naši građani nesposobni raditi u pomorstvu i turizmu? Da im trebaju turski „znalci” za poslove u kojima smo nekada imali primat? Mi u Akciji mladih i Mostu tako ne mislimo i zato ćemo u novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama predložiti načine kako bi se u budućnosti spriječila zloupotreba naših, hrvatskih resursa, osobito pomorskog dobra i osobito onog izgrađenog. I sve to u zemlji koja ima tisućugodišnju pomorsku tradiciju, školovane nezaposlene mlade ljude spremne i sposobne raditi u pomorskom i turističkom sektoru, a koji hrpimice i u ovom trenutku odlaze iz Zadra i naše države jer ne mogu naći posla?!

Ako je to gradonačelniče Dukiću Vaš san za Zadar, bolje bi bilo da pitate g. Trogrlića bi li u Splitu pristali na takve uvjete za njihovu putničku luku i razvojno uporište? U Dubrovniku znamo da nisu htjeli. Tamo još malo paze na svoj Grad i njegove interese, a ne na interese u ratu obogaćenih „poduzetnika”. Živjeli!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...