Maštruko: “Puljić je morao povući izjavu o konvenciji pod pritiskom biskupa”

Sociolog religije i nekadašnji veleposlanik Hrvatske pri Svetoj stolici Ivica Maštruko komentirao je u Novom danu još uvijek napetu situaciju oko Istanbulske konvencije.

Kako vi gledate na ovaj dramatični obrat vrha Katoličke Crkve u Hrvatskoj?

Ne bih rekao da se radi o drastičnom potezu. Problem je unutarcrkveni i traje duže vijreme. Nadbuskup Puljić je dao pomirljivu izjavu nastojeći odgoditi raspravu, bila je to jedna pomirljiva izjava koja je išla ka pomirenju snaga unutar KC. Očito je nakon njegove izjave uslijedila reakcija dijela članova Biskupske konferencije koji su na oštrijim pozicijma pa se Puljić morao povući i inzistirati na stavovima Biskupske konferencije koja je oštro protiv ratifikacije. Zašto mislim da su to sporovi unutar Crkve? Zbog toga jer je Sveta stolica, centar katoličanstva, još 2011. godine dala izjavu kojom prihvaća termin “gender”, odnosno rod u njegovoj uobičajenoj upotrebi u dokumentima. Riječ je o tome da Sveta stolica nije od tada promijenila stav što se tiče prihvaćanja termina rod. Biskupi lutaju između poslušnosti interpretaciji Svete stolice i svojih stavova.

Biskupska konferencija nije protiv ratifikacije nego za odgodu. Što se nalazi u pozadini? Je li na promjene utjecao i Vatikan?

To je posao i zadatak nuncija, on analizira situaciju i razgovara s biskupima. Njegovi stavovi imaju svoj utjecaj. Papa Franjo govori o rodnoj idologiji, a rodna ideologija i termin rod nemaju veze, Sveta stolica nije se izjasnila o Istanbulskoj konvenciji nakon 2011. kada su to prihvatili. Ima tu i izgubljenosti u prijevodu. U dokumentima UN-a se upotrebljava termin “gender-equality” koji govori o ravnopravnosti rodova, a kod nas se to prevodi kao ravnopravnost spolova. Situacija je dosta jasna što se tiče Istanbulske konvencije, ali nije jasna što se tiče interpretacija. U odnosu HDZ-a i Crkve javlja se odnos demokršćanskih partija i crkvene hijerarhije, to je stari problem koji se stoljećima javlja. To je želja crkvene hijerarhije da ima patronat nad vodstvom stranke i želja vodstva stranke da utječe na stavove crkvene hijerarhije. Rezultat je uvijek poznat.

Crkva i država često nemaju isti stav. Je li ovo pitanje najveća kolizija HDZ-a i Crkve ikada?

Je, što se tiče javnosti, što se tiče rasprava koje su izbila u javnost. I jedna i druga strana čvrsto su zauzele stavove i pozicije i to je poprimilo neuobičajene razmjere. Nesporazuma je bilo i prije i bit će ih i ubuduće.

Kada kler stoji iza prosvjeda, a to nije stav svih vjernika, dolazi li kler u opasnost da izgubi određenu podršku dijela vjernika?

Crkva kontinuirano gubi i dobiva podršku vjernika kad je u pitanju formiranje političkih struktura. Postoji kontinuirano nezadovoljstvo vjernika ponašanjem klera, to je problem koji je u Katoličkoj Crkvi prepoznat u svjetskim razmjerima. Nezadovoljstvo ponašanjem Crkve kao insitutucije rezultiralo je osnivanjem brojnih manjih kršćanskih zajednica koje su, osobito u Južnoj Americi i Africi, istuple iz Katoličke Crkve zbog nezadovoljstva crkvenim institucijama To je i kod nas prisutno, ali ne u tim razmjerima. Mi smo još visoko politizirano društvo što se tiče nametanja crkvenih stavova, i otpor prema tom ponašanju klera nije toliko izražen u javnosti, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...