MODES Zadarske županije: ” Tražimo od DORH-a da ispita slučaj nestalog kamena”

Priča koja je zainteresirala mnoge u gradu Biogradu na Moru počinje 2014. godine kada je nakon mnogih pritisaka tadašnje oporbe i negodovanja konačno realiziran projekt obnove glavnog mula u gradu Biogradu. Radi se o mulu na kojem je svjetionik te je kroz godine korištenja isti bio oštećen, pa čak se počeo smatrati i opasnim za privez. Lučka uprava Zadarske županije je kao investitor u suradnji sa gradom Biogradom na Moru obavila pripreme oko projekta, izbora izvođača radova te nakon nekog vremena obnove mul je zasjao u novom ruhu. Prilikom obnove se dio kamena iz mula ponovno iskoristio dok je dio deponiran u ograđenom prostoru kampa Sv. Dominik pod upravom gradske firme Bošana d.o.o.

Naša priča započinje onog dana kad je kamen u travnju 2015. godine, koji je bio poslagan na palete i numeriran radi eventualne ponovne ugradnje, naprosto nestao sa navedenog prostora, a da nitko nije znao da je uopće premješten, a kamoli gdje je premješten. Kad se konačno proširila priča da je kamen nestao, u nekoliko navrata oporba u Gradskom vijeću tijekom 2016. godine neuspješno je pokušavala saznati što je bilo sa kamenom i odgovor je uvijek bio neodređen: „da je kamen vlasništvo Lučke uprave“, „pa da gradonačelnik nije policajac koji bi trebao čuvati kamen“. Priča se zahuktava ponovno kada je krenula glasina da je kamen pronađen na lokaciji gdje se skriven od pogleda koristi za potrebe privatnog ranča i gradnju objekata za smještaj gostiju pod krinkom poljoprivrednog objekta. Naravno, gradonačelniku je oporba ponovila svoje pitanje uz komentar da bi gradonačelnik trebao konačno vidjeti taj kamen jer se nalazi 50 metara od zemljišta na kojem ima koncesiju.

Naravno, i ovog puta, kao i prethodnih odgovor je bio da ne zna gdje je kamen, te je rečeno da je bitno da nije na gradonačelnikovom zemljištu i ranču. U prilog tome, svim vijećnicima je dostavljen dopis u kojem je Lučka uprava dala tumačenje da je dobivena uputa od Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Zadru da se dio kamena koji je moguće iskoristiti ugradi nazad na mul, a ostatak koji nije moguće iskoristiti da se negdje odbaci u prirodu, te kao takav odloži kao otpad. I tu nailazimo na prvu nelogičnost. Budući da sam i sam bio zapanjen neuvjerljivim odgovorima, upućujem dopis Ministarstvu kulture, konzervatorskom odjelu u Zadru, te tražim da mi isti kao vijećniku dostave dopis s odgovorom kakav je naputak dan izvođaču radova i investitoru. Odgovor je došao poprilično brzo te je tom prilikom odgovoreno da je naznačeno da se svi kameni blokovi koji su u dobrom stanju moraju ponovno iskoristiti, dok novi blokovi moraju bojom, obradom i oblikom odgovarati starima. Pritom su napomenuli da je od nadležnih djelatnika Konzervatorskog odjela dodatno na terenu dana i usmena preporuka u kojoj je naznačeno da se ostatak kamena deponira, kako bi se kasnije mogao iskoristiti prilikom obnove kulturne baštine u Biogradu na Moru. Zbog takve upute, kamen je i bio numeriran te je takav deponiran na prostoru kampa Sv. Dominik odakle je tijekom mjeseca travnja 2015. godine nestao.

Kako je navedeni prostor dio prostora kojim pored reciklažnog dvorišta upravlja trgovačko društvo Bošana d.o.o. to je zatraženo od gradonačelnika da dostavi očitovanje direktora Bošana d.o.o. kao odgovorne osobe na slijedeće pitanje: „S obzirom da sam od Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela Zadar, zatražio i dobio uputu koja je dana izvođaču radova i gradu Biogradu prilikom izvođenja radova na glavnom biogradskom mulu, a u kojoj je Konzervatorski odjel naveo da se dio kamena koji je iskoristiv ugradi nazad u mul, a ostatak koji nije da se deponira negdje kako bi se mogao utrošiti pri eventualnoj rekonstrukciji trgova ili ulica u starom dijelu grada na poluotoku, tražim da se očituje direktor trgovačkog društva Bošana d.o.o., na čijem prostoru je bio deponiran kamen (kamp sv. Dominik) gdje je deponirao navedeni kamen, a ako je navedeni kamen „ukraden“, da navede da li je podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, te ako nije zašto nije? Nadalje, da li je navedeni kamen, koji koristi njegov otac pri gradnji kućica na terenu pod koncesijom, „deponiran“ na tom mjestu? Odgovor molim napismeno.“

Dana 29.03.2018. godine je održana sjednica GV Biograda na moru na kojoj smo trebali dobiti odgovore na gore postavljeno pitanje. Kažu da je šutnja zlato, no da budemo iskreni, očekivali smo takav rasplet događaja. Kako je cijela priča čudna, nemamo namjeru stati, želimo rasvijetliti ovaj slučaj, te ćemo biogradskoj javnosti poručiti i sada: Nema posustajanja i predaje, idemo do kraja, znamo da imamo Vašu podršku. Pripremamo dokumentaciju te ćemo zatražiti od DORH-a da ispita slučaj, te ćemo uz svoj zahtjev dati sve dokaze koje imamo i za koje smatramo da upućuju na krivce. Kako se radi o kulturnoj baštini Biograda, javnost zaslužuje znati istinu, a mi ćemo dati sve od sebe da istu i doznaju. Pored toga namjeravamo ukazati na još neke anomalije koje smatramo da zaslužuju pregled od strane DORH-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...