“Moj sin samo malo sporije hoda” u petak, 13. travnja u HNK Zadar

Moj sin samo malo sporije hoda jedna je od najnagrađivanijh predstava u povijesti hrvatskog kazališta nastala po istoimenoj drami Ivora Martinića u režiji Janusza Kice, a u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

Vinko Radovčić, redatelj i umjetnički voditelj kazališne udruge Drama plus na konferenciji za medije istaknuo je kako su na predstavi radili šest mjeseci te potrošili oko 100 tisuća kuna.

Polaznici Drame plus pod vodstvom Vinka Radovčića najavljuju premijeru predstave u petak, 13. travnja u 20 sati, a ulaznice su već u prodaji na blagajni HNK Zadar. Ovo će biti deseta jubilarna predstava u režiji našeg Radovčića. A zanimljivo je spomenuti kako će mladi Domagoj Ikić glumiti sedamdesetogodišnju baku koja pati od Alzhaimerove bolesti.

Predstava Moj sin samo malo sporije hoda premijerno je izvedena 26. studenog 2011. godine, te je vrlo brzo postala hit predstava kazališta ZKM. Gostovala je na brojnim kazališnim festivalima u regiji te je bila nominirana u čak sedam kategorija za Nagradu hrvatskog glumišta. Predstava je osvojila glavne nagrade festivala Dana satire Fadila Hadžića i Međunarodnog festivala malih scena, te brojne druge nagrade što je čini jednom od najnagrađivanijih predstava u povijesti hrvatskog kazališta.

Kritike su bile redom pozitivne pa je tako Bojan Munjin u Novostima zapisao: „Mladi dramski pisac Ivor Martinić zasjao je prije dvije godine na regionalnom kazališnom nebu i otada sjaji sve jače. Njegove drame jednostavno i lucidno pogađaju traume današnjice: sumorne atmosfere i škrtih dijaloga, otkrivaju bolna mjesta međuljudskih odnosa, nefunkcionalnih obitelji i nas samih, već obamrlih od egzistencijalnih nedaća i psihosocijalnih košmara.“ , dok je Nataša Govedić u Novom listu zapisala „Tekst Ivora Martinića jedan je od najboljih, najslojevitijih dramskih komada recentne domaće autorske ponude, jer se likovi i odnosi mogu tumačiti na izazovno puno različitih načina. Svakako se bave starenjem i neprihvaćanjem bolesti i smrti, ali još je zanimljivije vidjeti što je pisac, i što su glumci napravili s našom fantastičnom i autodestruktivnom, ali jednako tako i spasilačkom sposobnošću poricanja.„ Žiri Međunarodnog festivala malih scena zapisao je: „Riječ je o izuzetnom scenskom djelu u kojem su svi segmenti sjedinjeni u jedinstveni redateljski, glumački i vizualni izričaj čime je ostvarena dinamična, uzbudljiva, homogena i emotivno nabijena predstava koja na izravan način, kapilarno upisan u snažan Martinićev tekst, kroz kompleksne odnose u disfunkcionalnoj obitelji potresno progovara i o razornim pojavama u suvremenom hrvatskom društvu.“

13. travnja 2013. godine održan je prijenos predstave u program Hrvatske radiotelevizije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...