„Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi“

Na novim poštanskim markama naći će se i Dalmatinski pršut

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Hrvatska pošta će 12. travnja pustiti u optjecaj novu seriju prigodnih poštanskih maraka „Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi“. Autor poštanskih maraka je Duje Šegvić, dizajner iz Splita. Motivi prvog izdanja iz serije su: Dalmatinski pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres i Neretvanska mandarina. Naklada poštanskih maraka nominalne vrijednosti 3,10 kn iznosi 100.000 primjeraka po motivu. Marke su izdane u arčićima od 9 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), a žig prvog dana bit će u uporabi 12. i 13. veljače u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13. Ovo izdanje, kao i sva ostala izdanja poštanskih maraka, može se kupiti u internetskoj trgovini Hrvatske pošte, www.epostshop.hr.

Dalmatinski pršut

Dalmatinski pršut trajan je suhomesnati proizvod proizveden od svinjskog buta s kosti, kožom i potkožnim masnim tkivom, suho soljen morskom soli bez drugih dodataka, dimljen blagim izgaranjem tvrdog drva bukve, hrasta ili graba te podvrgnut procesu sušenja i zrenja u trajanju od najmanje jedne godine. Odlikuje ga osebujna aroma, blagi slani okus i jednolična crvena boja mesa.

Od faze soljenja do gotovog proizvoda Dalmatinski pršut proizvodi se unutar zemljopisnog područja dalmatinskih županija i grada Novalje. Naime, prostor Dalmacije, posebice zaleđe i zagorski dio, u reljefno-geografskom i klimatskom pogledu čini jedinstvenu cjelinu na prijelazu između mediteranskog i kontinentalno-planinskog atmosferskog strujanja. Tako zimi, zbog blizine toplog Jadranskog mora, izostaju ekstremno niske temperature, dok zrak isušuju i hlade česti planinski vjetrovi stvarajući idealno prirodno okruženje za soljenje i sušenje te naknadno zrenje pršuta.

 

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres ulje dobiveno je izravno iz ploda maslina autohtonih sorta otoka Cresa – slivnjače i plominke. Ovo ulje odlikuje se blago ili srednje izraženom pikantnošću i gorčinom, a ponekad i mirisom trave.

Otok Cres baštini dugu i slavnu tradiciju uzgoja masline i proizvodnje maslinovog ulja. Ne zna se točno kada je maslina dospjela na Cres, ali jedno je sigurno: Hrvati su svojim dolaskom nastavili s njezinim uzgojem. Stari su Liburni zajedno s Rimljanima proizvodili glasovito maslinovo ulje i prema Marku Gabiju Apiciju iz 1. st. n. e. to je ulje bilo mjerilo kvalitete drugim uljima i nosilo je jedinstven naziv: Oleum Liburnicum. Kroz kasni srednji i novi vijek maslinarstvo na Cresu se intenzivira. Kroz 19. stoljeće do danas grad Cres ima oko 300 tisuća stabala maslina s veoma velikim variranjima u urodu.

Nakon 2. svjetskog rata maslinici se naglo zapuštaju, a prvi početci njihove revitalizacije sežu u osamdesete godine prošlog stoljeća te se nastavljaju do danas, kada je Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres zaštićeno oznakom izvornosti. Ta oznaka jamči da je ovo ulje proizvedeno, prerađeno i punjeno na otoku Cresu.

 

Neretvanska mandarina

Neretvanska mandarina je specifičan proizvod čiji je naziv registriran kao zaštićena oznaka izvornosti, a temelji se na posebnosti ovog proizvoda koja proizlazi iz specifičnih okolišnih čimbenika doline rijeke Neretve i tradicije uzgoja. Mandarina je podrijetlom iz jugoistočne Azije, a prvi nasadi mandarina u dolini Neretve zasađeni su sredinom 20. stoljeća. Tradicija uzgoja Neretvanske mandarine u tom se području nastavila, a proizvodnja se intenzivirala čime je postala glavna komercijalna vrsta među agrumima u Republici Hrvatskoj. Iz tog razloga Neretvanska mandarina zauzima visoku poziciju u proizvodnji i potrošnji voća, što je iznimno važno za naše gospodarstvo jer je najzastupljenija suptropska voćna vrsta koja se uzgaja u Hrvatskoj i jedina voćna vrsta koja se izvozi u većim količinama.

 

Dalmatinski pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres i Neretvanska mandarina registrirani su na razini Europske unije kao proizvodi sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla (pršut), odnosno zaštićenom oznakom izvornosti (ulje i mandarina) te su zaštićeni od bilo kakvog oblika zlouporabe u Europskoj uniji. Na taj način stvara se identitet i prepoznatljivost samih proizvoda, ali i zemljopisnih područja s kojih dolaze te se pridonosi ruralnom razvoju Republike Hrvatske.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar