Nadbiskup Puljić o šaptačima zmijama, marksizmu i genderizmu

U Zagrebu je u tijeku redovito plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije, 56. u nizu, pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Pulijća. Nadbiskup Puljić na početku zasjedanja govorio je o šaptačima zmija koji se služe emocijama da porobe ljude.

‘U ovogodišnjoj svojoj korizmenoj poruci papa Franjo je upozorio kako su vjernici često u ‘velikoj nevolji jer ih lažni proroci žele zavesti na krivi put’. A takve zavodnike slikovito je opisao da su nalik ‘šaptačima zmija’ koji se služe emocijama da porobe ljude i vode ih kamo im se prohtije. Uz te ‘šaptače’ papa govori i o lažnim prorcima koje naziva ‘šarlatanima’ jer ‘nude brza i jednostavna rješenja a u svojoj obmani igraju na kartu ljudske ispraznice i taštine’, pa prodaju rog za svijeću. Poput ‘otca laži’ (Iv8,44), koji oduvijek prikazuje kao dobro i lažno kao istinito, da bi zbunio čovjekovo srce. Zbog toga papa poziva Kršćane neka budu budni i oprezni, kadri razabirati i preispitati sve, kako ne bi podlegli obmanama takvih lažnih proroka.

Ništa, dakle, nova pod kapom nebeskom. Sve novotarije, zastranjenja i hereze već su postojale. Samo se sada na njih stavi novi natpis. Jučer je to bio, npr., pozitivizam, liberalizam, individualizam, kapitalizam, marksizam, a danas genderizam. O ovom zadnjem antropološkom zastranjenju govorili su i pisali i sv. Ivan Pavao II., Benedikt XVI. i papa Franjo. Zašto? Jer, taj svjetonazor nameće novo tumačenje čovjeka koje nije spojivo ni s općeljudskim, a pogotovo ne s kršćanskim poimanjem čovjeka. Njezini predstavnici tvrde da su prirodne i urođene razlike muško-žensko društveni konstrukt. ‘Ženskost i muškost međusobno su komplementarni, ne samo s fizičke i psihičke točke gledišta, nego i s ontološke. Jedino zahvaljujući dualitetu ‘muškog i ženskog potpuno se ostvaruje ljudskost’, piše sveti Ivan Pavao II. (Pismo ženama svijeta, 1995., br. 7). Njegov nasljednik, Papa u miru, Benedikt XVI napisao je da ‘gender ideologija vrši atentat na oblike obitelji koju čine otac, majka i djeca’. Jer, ‘ako nema te dvojnosti po kojoj je Bog stvorio čovjeka kao muško i žensko, onda nema ni obitelji’ (2012.).

Zbog toga hrvatski biskupi, vjerni Učiteljstvu Crkve ne mogu prihvatiti Istanbulsku konvenciju i njezinu interpretaciju…’, naveo je Puljić, donosi N1.

Uskoro opširnije…

Podsjetimo, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Želimir Puljić opovrgnuo je prošloga četvrtka medijske napise da je došlo do “zaokreta Crkve” u vezi ratifikacije Istanbulske konvencije, istaknuvši kako se ne radi ni o kakvom zaokretu već o prijedlogu da se tako važnoj stvari pristupi hladne glave, znanstveno i kritički.

Mons. Želimir Puljić oglasio se priopćenjem kako bi pojasnio svoje izjave na Hrvatskom katoličkom radiju od 4. travnja, u kojima je pozdravio interpretativnu izjavu Vlade.

Puljić u priopćenju ističe da je u pogledu interpretativne izjave Vlade u dobroj vjeri pozdravio namjeru premijera Andreja Plenkovića da uvaži brojne prigovore građana, udruga, HAZU-a, HBK i dr. na ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Međutim, kaže Puljić, isto je tako jasno problematizirao pravnu snagu interpretativne izjave Vlade.

“U Istanbulskoj konvenciji stoji da država koja je ratificira ne može mijenjati ili ograničavati obveze koje se u njoj nalaze. Dakle, interpretativna izjava ne mijenja pravni učinak ratifikacije i ne može zaštititi Hrvatsku, hrvatski pravni poredak, obrazovni sustav i društvo u cjelini od uvođenja rodne ideologije putem Istanbulske konvencije”, kaže se u tom priopćenju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...