Nadbiskup Želimir Puljić: “U Istanbulskoj konvenciji 95 posto stvari je jako pozitivno”

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić u srijedu je dao veliki intervju Hrvatskom katoličkom radiju u kojem je opširno govorio o Istanbulskoj konvenciji i otkrio veliki zaokret u službenom stavu hrvatske Crkve naglašavajući da Crkva sada podržava Vladinu interpretativnu izjavu uz ratifikaciju konvencije koja je izazvala burne polemike u javnosti.

– U konvenciji je 95 posto stvari jako pozitivno, citirat ću jednog našeg teologa. No, problematične su neke brojke. Ne znamo koje su im nakane. Problematični su pojmovi, neki termini, i to treba raščistiti, rekao je Puljić.

– Meni je drago da u našem zakonodavstvu postoje brojne zaštitne mjere za zaštitu žena i obitelji, no čini mi se da je ovdje u pitanju logika saveza. Možda je EU neki savez u koji se ne ulazi osvajanjem ili prisilom, već je u pitanju dragovoljni ulazak. Ali kad si unutra, onda postoje i zajednička pravila, pa je tako i kod Istanbulske konvencije. Malo je neobično da ako svi prihvaćaju, ti ne prihvaćaš. Ako tako gledamo, onda bi i mi trebali napraviti neki svoj ‘Brexit’ i izaći iz te zajednice. Kad se donose ti zakoni, ti si pozvan da daš svoj doprinos, a onda parlament diže ruke pa to usvaja, pojasnio je Puljić.

– Moramo igrati zajednički, iako ima paragraf da je ne moramo prihvatiti. Nije usvojena jednoglasno jer su termini dvoznačni. Vatikanski je promatrač uočio da su termini dvoznačni, mirišu na rodnu ideologiju, kao da se nameće nešto što nije prihvatljivo ni nekim kulturama ni nekim državama. I zato su se neke države distancirale, neke nisu usvojile, a neke se još dvoume – kazao je Puljić.

– Naša je Vlada izdala interpretativnu izjavu, pravnici bi trebali reći koliku ima težinu. Ja nisam ni pravnik ni parlamentarac, ali meni je drago da je Hrvatska tu dala svoj pozitivni doprinos. U tom kontekstu gledam i manifestaciju u Zagrebu, rekao je nadbiskup, aludirajući na prosvjede organizirane protiv ratifikacije spornog dokumenta.

– Koliko je meni premijer pojasnio, ta izjava otklanja određeni dio bojazni, rekao je, navodeći da je Plenkovića primio u posjet na Veliki četvrtak.

– Čini se da interpretativna izjava objavljena 20. ožujka govori da zemlje nisu dužne provoditi rodnu ideologiju niti je uvoditi u svoj pravni sustav. Vjerujem da su u Vladi razgovarali s ‘centralom’, a četiri dana nakon toga istu stvar ponavlja i Vijeće EU. Istanbulska konvencija ne podrazumijeva obvezu pravnog prepoznavanja trećeg spola ili osiguravanja pravnog prepoznavanja istospolnih brakova. Treće, nema obveze u formalno-obrazovno-kurikularno-edukativne materijale uključiti ono što se specifično odnosi na homoseksualnost ili transrodnost, rekao je Puljić.

– To je tumačenje došlo iz ‘centrale’, rekao je nadbiskup, koji ‘centralom’, kako se čini, smatra Bruxelles.

– Mi tu informaciju nismo imali, mogli smo je pročitati u novinama. Možda je to i umirivanje situacije, ali ako je pravno, onda ima težinu i kamo sreće kad bi se to ozakonilo. Onda bismo bili sigurni da nitko nema pravo nametati rodnu ideologiju u naš obrazovni i pravni sustav – rekao je mons. Puljić te naglasio da on ‘nije nikakav opasan tip koji ruši premijera’.

– Naša je uloga pomoći ljudima da kršćanski odrastu. Trebaju nam vjernici koji sudjeluju u misi, mole se, čitaju Božju riječ, i tu moramo raditi. Drago nam je da je Vlada osluškivala Crkvu i narod i zato i priložila interpretativnu izjavu. Ne bih rekao da je ovo neko veliko razilažanje, nego početak dijaloškog razgovora koji nam je potreban kao zrak – istaknuo je mons. Puljić u intervjuu za Hrvatski katolički radio.

Podsjetimo, Puljić je prije desetak dana u HRT-ovoj emisiji Otvoreno oštro istupio protiv Istanbulske konvencije.

– Jasno je da se očekuje da vjernici koji drže do Crkve i do njezinoga nauka trebaju pratiti što Crkva naučava, što Papa propovijeda, što biskupi naučavaju i određuju i očekuje se da vjernici slušaju ono što biskupi govore, rekao je tada i dodao, aludirajući pritom na rodnu ideologiju, da ‘se oni koji prihvate krive nauke sami isključuju i odstupaju od onoga što Crkva naučava’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...