Najboljim studentima uručene nagrade Federik Grisogono

Studenti Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru Josipa Golomboš, Josip Mikinac, Filip Ergotić, Darija Borić, Nediljko Ralica i Josip Šetka dobitnici su godišnje nagrade Hrvatskog geografskog društva – Zadar Federik Grisogono, koju su zaslužili za iznimne rezultate tijekom studiranja u akademskoj godini 2016./2017. Nagradu za promicanje geografske struke i znanosti dobila je profesorica u Osnovnoj školi Smiljevac Josipa Zanki, a nagradu za znanost prof. dr. sc. Laura Šakaja, redovita profesorica na Geografskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Nagrade su uručene na godišnjoj skupštini ovog društva, održanoj sinoć u Novom kampusu.

 

Nakon dodjele nagrada dobitnica nagrade za znanost održala je prigodno predavanje o simbolizmu krajolika. Znanstveni interes dr. Šakaja povezan je s proučavanjem mentalnih karata, simboličkih krajolika, urbane toponimije te prostornih aspekata etničkih odnosa.

 

Kulturni krajolik je istovremeno i izgrađena morfologija mjesta i oblik reprezentacije, složen sustav značenja. Kulturnom krajoliku može se pristupiti kao simboličkom sustavu koji upućuje na vrijednosti u skladu s kojima je organizirano društvo. Polazeći od te teze, u predavanju je iznijela načine na koji materijalni elementi krajolika svjedoče o vrijednosno-simboličkim sustavima odgovarajućih epoha, o društvenoj isključenosti, o političko-ideološkim stajalištima vladajućih elita te o preispitivanju društvenih normi unutar subverzivnih društvenih pozicija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...