Najmlađi “Žudije” Dalmacije u Velom Ižu

U malom otočkom mjestu Velom Ižu na otoku Ižu, ove su se godine okupili najmlađi “Žudiji“ u Dalmaciji, i tako upriličili stari dalmatinski običaj “čuvara“ Kristova groba na Veliki petak. Nakon tradicionalnog obilaska mjesta sa “škripavicama“ (čegrtaljkama) u podne i predvečer pozivajući puk na večernju Službu muke i procesiju, jer tog dana su zvona zavezana, dječaci su odjenuli kacige, tunike i sa sabljama na ramenima držali “stražu“ na Božjem grobu u župoj crkvi sv. Petra i Pavla za vrijeme večernje službe i sudjelovali u tradicionalnoj procesiji “Puče moj“ s križem, koja se zbog kiše ove godine kretala samo oko župne crkve, a ne po mjestu kako je uobičajeno. Kacige su dobavljene donacijom Vatrogasnog društva Veli Iž, kojim rukovodi Ante Novaselić, drvene sablje je napravio mještanin Ante Tonči Sutlović, a tunike sašila mještanka Ivanka Sutlović.

U svemu su sudjelovali i mjesni župnik don Slavko Ivoš i đakon Livio Marijan, inače etnolog. U tradicionalnom ambijentu feralima i svijećama osvjetljne crkve i cvijećem okićenog Božjeg groba, uz stare otočke glagoljaške pasionske napjeve, mali bodulski “Žudiji“ su vizuelano pridonijeli doživljaju Kristova križnog puta na Veliki petak. Dječaci Luka, Ivano, Gabrijel, Adrijan, Filip i Luka, dijelom su stalno, a dijelom povremeno nastanjeni u Velom Ižu, gdje mjesna osnovna škola ima manje od desetak učenika, zasigurno su ove godine bili najmlađi “Žudije“ u Dalmaciji“.

Uz “Žudije“, u obredu su sudjelovale i veloiške curice Lucija, Ema, Sara, Klara, Marisa, Ana i  Patricija, koje su u bijelim tunikama i zelenim vijencima na glavi, na kraju obreda laticama cvijeća posipale križ prije “pokopa“ u Božji grob. Premda na otoku živi malo djece, mnogi dođu za blagdane i praznike na svoj rodni otok gdje uče tradiciju svojih predaka i tako održavaju identitet i kulturu naših malih otočkih mjesta koja je osobito bogata u vrijeme Velikog tjedna.

Foto i tekst: Livio Marijan

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...