“Ne perite automobile do srijede”; Prljava kiša staje tek sredinom tjedna

Većinu je proteklih dana iznenadilo kad su svoje limene ljubimce zatekli u vrlo prljavom stanju. Automobile i sve druge površine uprljala je tzv. prljava kiša, a dosta prašine bit će na našem nebu i narednih dana, ispričala je za tportal poznata meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

‘Žao mi je što već u subotu nisam stavila objavu na društvenim mrežama budući da većina ljudi automobile pere tijekom vikenda, no i ja sam imala subotu slobodnu od prognoze i prognostičkih materijala. Tek sam u nedjelju sve detaljno proučila i skužila da nas očekuje još više toga’, rekla nam je meteorologinja.

Dunja Mazzocco Drvar je objasnila kako je za ovakvu vrstu kiše zaslužna visoka koncentracija peludi drveća.

‘Ovo je česti slučaj ​s ​ciklon​ama koje nam stižu​ iz Afrike. ​Prvo ‘pozauga​ju​’ pustinjski pijesak koji se ​onda na Mediteranu ​pomiješa s vlagom i ​tako prljave stižu ​sve do nas. ​A s​ad je ​tu ​još i pelud. Razlika između kiše samo s pijeskom je da je ova žučkasto zelenkastija pomiješana s peludi, točno se vidi razlika. Jako zanimljivo! I zato je preporuka da automobile svakako ne treba prati danas i sutra​, nego tek u srijedu kad prvo stane kiša, a zatim i suha depozicija​’, kaže RTL-ova meteorologinja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...