rođena otočanka

Nevena Dujmović Prižmić predah od naslovnica svjetskih časopisa uzima u Dobropoljani: “Samo tu mogu napuniti baterije”

HRT
Tamni način

Nakon manjih i nerazvijenih otoka, idućih tjedana “Dnevnik na otocima” obići će i one veće i naseljenije, od sjevera do juga. Prvi takav je Pašman, otok u blizini Zadra, na kojemu u dvjema općinama živi nešto manje od 3 tisuće stanovnika. Tek su jednu nautičku milju udaljeni od kopna, ali most, za koji su mještani Pašmana uvjereni da bi im poboljšao uvjete života, nikada nisu dobili unatoč dva projekta.

O izgradnji mosta s kopnom govori se od pamtivijeka, pričaju otočani koji većinom žive od poljoprivrede, ribarstva i turizma.

Sezona traje pola godine

Plaže su još puste, ali na otoku sezona traje pola godine, o čemu i razvijenija odredišta mogu samo sanjati. No, na otoku nedostaje sezonaca, naročito mladih i domaćih.

“Oni bi ostali na otoku samo da je bolja povezanost s kopnom”, smatra voditeljica kampa Sovinje, Marija Ugrinić.

Ali do otoka će se i dalje putovati morem. Za dvije godine u promet bi trebala biti puštena nova trajektna luka, vrijedna 32 milijuna kuna. U ponedjeljak je potpisan Ugovor o financiranju.

“Po prvi put gradimo lučku infrastrukturu iz europskih fondova”, rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Oleg Butković.

No otočani bi radije da se gradi dugo obećavani most. “Napravljena su 2 idejna projekta prije 30-ak godina. Međutim, po tom pitanju se nikad ništa nije dogodilo”, govori načelnik Općine Pašman, Krešimir Ćosić. Za utjehu, Pašman je mostom povezan sa susjednim Ugljanom. Onaj s kopnom ostao je u priči koja nikako da doplovi do završetka.

Dobro očuvana kulturna baština

Na Pašmanu stanovnici vrlo dobro čuvaju svoju baštinu. Gotovo svako mjesto ima svoje kulturno-umjetničko društvo. Tako je predsjednica jednog takvog lice s naslovnica svjetskih modnih časopisa, Nevena Dujmović Prižmić.

Odakle Vi na otoku i u folkloru?

Ja sam rođena na otoku. To je moja Dobropoljana u kojoj sam odrasla, a u KUD-u sam otkad se i osnovao. Krenulo je od obitelji, tako da smo svi aktivni članovi. Ja sam zapravo odrasla u KUD-u.

Prošli ste svjetske modne metropole, što Vas je ipak na kraju dovuklo u Dobropoljanu?

Sve me vuče. Moje srce je tu. Samo tu mogu napuniti baterije. Kada prođeš cijeli svijet i dođeš u tu mirnoću, divotu i ljepotu, najbolje se osjećaš. Što sam starija, sve me više i više vuče Dobropoljana.

Po Vašem mišljenju, kakve su mogućnosti ovoga otoka, a kakva je njegova realnost?

Imamo puno mogućnosti. Naravno, turizam nam je glavni, ima dosta mladih koji se sada više angažiraju oko otoka. Baš nam je lijepo.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar