Nevena Dujmović Prižmić predah od naslovnica svjetskih časopisa uzima u Dobropoljani: “Samo tu mogu napuniti baterije”

Nakon manjih i nerazvijenih otoka, idućih tjedana “Dnevnik na otocima” obići će i one veće i naseljenije, od sjevera do juga. Prvi takav je Pašman, otok u blizini Zadra, na kojemu u dvjema općinama živi nešto manje od 3 tisuće stanovnika. Tek su jednu nautičku milju udaljeni od kopna, ali most, za koji su mještani Pašmana uvjereni da bi im poboljšao uvjete života, nikada nisu dobili unatoč dva projekta.

O izgradnji mosta s kopnom govori se od pamtivijeka, pričaju otočani koji većinom žive od poljoprivrede, ribarstva i turizma.

Sezona traje pola godine

Plaže su još puste, ali na otoku sezona traje pola godine, o čemu i razvijenija odredišta mogu samo sanjati. No, na otoku nedostaje sezonaca, naročito mladih i domaćih.

“Oni bi ostali na otoku samo da je bolja povezanost s kopnom”, smatra voditeljica kampa Sovinje, Marija Ugrinić.

Ali do otoka će se i dalje putovati morem. Za dvije godine u promet bi trebala biti puštena nova trajektna luka, vrijedna 32 milijuna kuna. U ponedjeljak je potpisan Ugovor o financiranju.

“Po prvi put gradimo lučku infrastrukturu iz europskih fondova”, rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Oleg Butković.

No otočani bi radije da se gradi dugo obećavani most. “Napravljena su 2 idejna projekta prije 30-ak godina. Međutim, po tom pitanju se nikad ništa nije dogodilo”, govori načelnik Općine Pašman, Krešimir Ćosić. Za utjehu, Pašman je mostom povezan sa susjednim Ugljanom. Onaj s kopnom ostao je u priči koja nikako da doplovi do završetka.

Dobro očuvana kulturna baština

Na Pašmanu stanovnici vrlo dobro čuvaju svoju baštinu. Gotovo svako mjesto ima svoje kulturno-umjetničko društvo. Tako je predsjednica jednog takvog lice s naslovnica svjetskih modnih časopisa, Nevena Dujmović Prižmić.

Odakle Vi na otoku i u folkloru?

Ja sam rođena na otoku. To je moja Dobropoljana u kojoj sam odrasla, a u KUD-u sam otkad se i osnovao. Krenulo je od obitelji, tako da smo svi aktivni članovi. Ja sam zapravo odrasla u KUD-u.

Prošli ste svjetske modne metropole, što Vas je ipak na kraju dovuklo u Dobropoljanu?

Sve me vuče. Moje srce je tu. Samo tu mogu napuniti baterije. Kada prođeš cijeli svijet i dođeš u tu mirnoću, divotu i ljepotu, najbolje se osjećaš. Što sam starija, sve me više i više vuče Dobropoljana.

Po Vašem mišljenju, kakve su mogućnosti ovoga otoka, a kakva je njegova realnost?

Imamo puno mogućnosti. Naravno, turizam nam je glavni, ima dosta mladih koji se sada više angažiraju oko otoka. Baš nam je lijepo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...