Novi zakon predlaže potpunu privatizaciju primarne zdravstvene zaštite u Hrvatskoj

U tijeku je javna rasprava o nacrtu prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koja završava krajem sljedećeg tjedna, a po kojem se primarna zdravstvena zaštita (PZZ) u cijelosti namjerava privatizirati.

Među ostalim, predlaže se potpuna privatizacija primarne zdravstvene zaštite na način kako je to odavno učinjeno sa stomatologijom, piše Novac.hr.

Naime, prijedlogom se predviđa tzv. ordinacija koja kao pojam nije u potpunosti definirana, ali je razvidno da bi djelatnost i sve ono što je ‘u ta četiri zida’ bilo ‘nasljedno pravo’ liječnika koji će u njoj moći raditi do sedamdesete, a onda prodati nasljedniku.

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) drži da je zakon osmišljen ‘kako bi javno zdravstvo služilo za što veću zaradu odnosno kako bi se što više javnog novca namijenjenog liječenju prelijevalo u privatne džepove’ jer će liječnici PZZ-a imati uz HZZO-ove pacijente i privatne. Upozoravaju također da ‘ordinacije’ nikako ne bi smjeli privatizirati samo liječnici već da one moraju pripadati cijelom timu odnosno i medicinskim sestrama koje su u potpunosti ‘izbačene’ iz te ‘diobe’ javnog vlasništva.

Očekivano, udruga koncesionara smatra da svi liječnici trebaju biti privatnici u PZZ-u i da s obzirom na ulaganja tijekom rada imaju pravo i na naknadu nakon što ordinaciju ostave kolegi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...