Novo vještačenje; Vatrogasci su na Kornatima stradali uslijed požara s eruptivnim efektom

Novo vještačenje stručnjaka instituta “Ruđer Bošković” dovelo je do nove teorije o stradavanju vatrogasaca na Kornatima. Naime, vatrogasci su tog kobnog 30. kolovoza 2007. stradali zbog požara s takozvanim eruptivnim efektom koji se javlja samo u klancima a kreće se uzlazno.

Kako je jučer rekao jedan od vještaka, Goran Kniewald, doktor znanosti s područja geologije, jak vjetar, zapaljiva vegetacija i zatvorenost klanca rezultiralo je time da su vatrogasci bili izloženi visokim temperaturama u kratkom vremenskom roku, a sve navedeno se poklapa i sa iskazom jedinog preživjelog, Frane Lučića.

Na pitanje Čede Prodanovića, odvjetnika optuženog Slavice, jesmo li već svjedočili takvim požarima, vještak je rekao da u stručnim literaturama nema opisa takvih požara, no da to ne znači da isti nisu mogući, budući da konfiguracija terena na našoj obali pogoduje takvim požarima.

Isključena je mogućnost da su vatrogasci stradali od benzina koji su nosili sa sobom, a zaključeno je i da su požar trebala gasiti po dva helikoptera i dva kanadera.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...