Od ožujka do listopada iz Zadra nove linije Ryanaira za Frankfurt, Bremen i Allgäu Memmingen

U 2018. godini, u periodu od 25. ožujka do 27. listopada, uvedeno je više od 70 novih redovnih linija, dok je rast ukupnog broja rotacija 15% u odnosu na 2017. godinu. Navedeni rast predstavlja povećanje broja rotacija s 29.843 rotacije u 2017. na više od 34.400 rotacija u 2018. godini.

„Ključni ciljevi koje smo definirali podrazumijevaju pozicioniranje Hrvatske kao atraktivne cjelogodišnje turističke destinacije koja je ujedno vrlo dobro prometno povezana, posebice u kontekstu aviolinija koje su ključni segment produljenja turističkog prometa na razdoblja pred i posezone. Upravo smo s tim ciljem ove godine po prvi put proveli značajniju suradnju s avioprijevoznicima i organizatorima putovanja iz inozemstva“, poručio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

„Osim naglaska na kvaliteti naše cjelokupne turističke ponude, pratimo trendove na tržištu te širimo potražnju na ona tržišta koja imaju najveći potencijal rasta turističkog prometa. U tome aviolinije imaju bitnu ulogu te omogućavaju da Hrvatska postane još konkurentnija i zanimljivija svjetska turistička destinacija“, zaključio je ministar turizma Gari Cappelli.

Analizirajući ljetni raspored letenja po destinacijama, prema apsolutnom broju najavljenih novih rotacija prednjači Split s povećanjem od 27,7%, na drugom je mjestu Dubrovnik s povećanjem od 19,6%, dok se na trećem mjestu nalazi Zagreb s rastom od 6%. Tako je Split u ovoj godini, između ostalih, također povezan i novim letovima prijevoznika Volotea s Nicom, Palermom i Bergamom, dok je letovima Thomas Cooka povezan s Londonom, Bristolom i Glasgowom, odnosno s Düsseldorfom i Hannoverom kroz linije Condora. Dubrovnik je povezan novim letovima easyJeta s Napuljem, Venecijom i Londonom, dok je letovima TUI-ja povezan s Nottinghamom, Newcastleom i Deauvilleom. Zagreb je novim letom Air Canade povezan s Torontom, dok je Croatia Airlines uvela novu liniju do Dublina. Vesele i nove linije prema Zadru koji je povezan letovima Ryanaira s Frankfurtom, Bremenom i Allgäu Memmingenom (Bavarska), kao i nove linije prema Puli koja je povezana letovima easyJeta s Baselom, Milanom, Berlinom, Liverpoolom i Londonom.

Gledajući po emitivnim tržištima, najviše je rotacija planirano između Njemačke i Hrvatske (+10% u odnosu na prošlu godinu), a potom slijede veze s Ujedinjenom Kraljevinom (+8%), Francuskom (+7%), Italijom (+39%) i Švicarskom (+25%). Početak ovogodišnje ljetne sezone letova, koja u prvom tjednu bilježi znatno više rotacija nego li je to bio slučaj prošle godine, dodatni je pokazatelj značajnijeg jačanja aviolinija u ovoj godini. Naime, u prvom će tjednu biti aktivno čak 536 rotacija, što naspram 451 rotacije u prvom tjednu prošle godine predstavlja rast od 19%. Najviše novih rotacija u prvom tjednu bilježe zračne luke Dubrovnik, Zagreb i Split.

Napominjemo kako je navedena analiza zrakoplovne povezanosti Hrvatske i emitivnih tržišta provedena temeljem podataka hrvatskih zračnih luka u spomenutom razdoblju. U skladu s navedenim, redovi letenja u manjoj su mjeri podložni promjeni tijekom sezone.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...