Oprez od ove hrane: “Pomozite, glava će mi prsnuti’

Bol je bila toliko jaka da je morao otići na Hitnu pomoć gdje su ga testirali za razne neurološke poremećaje, ali svi su rezultati bili negativni. Suzile su mu se krvne žile u mozgu.

Muškarac (34) koji je na natjecanju u jedenju ljutih papričica u New Yorku pojeo najljuću chilli papričicu na svijetu završio je u bolnici nakon što je trpio nesnosne glavobolje koje su bile, kako je kazao, poput snažnih udara groma. Zanimljivo, bolne glavobolje pojavile su se tek nakon nekoliko dana od natjecanja.

Njegovo iskustvo objavljeno je u znanstvenom časopisu  ‘BMJ Case Reports’ kao prvi slučaj takvih glavobolja uzrokovanim chilli papričicama, javlja BBC.

Liječnik koji je nadgledao cijeli slučaj upozorio je sve koji konzumiraju chilli papričice, a osjete snažne glavobolje da odmah potraže medicinsku pomoć.

‘Grmljavinske’ glavobolje uzrokuje naglo sužavanje krvnih žila koje dovode krv u mozak. Muškarac je uz glavobolje, nekoliko dana trpio i snažnu bol u vratu. Glavobolje su dolazile na udare i trajala bi svega nekoliko sekundi. No, bol je bila toliko jaka da je morao otići na Hitnu pomoć gdje su ga testirali za razne neurološke poremećaje, ali svi su rezultati bili negativni. CT je pokazao da mu se nekoliko arterija u mozgu ‘stislo’.

Srećom, nakon nekoliko dana simptomi su nestali sami od sebe. Nakon pet tjedana novi CT je pokazao da su se arterije vratile na svoju normalnu veličinu..

Dr. Kulothungan Gunasekaran iz bolnice Henry Ford Hospital u Detroitu, koji je napisao izvješće, kazao je da ljudi moraju biti svjesni opasnosti od konzumiranja chilli papričica, prenosi 24sata. 

– Naš savjet nije da se te papričice ne jedu, već preporučujemo ljudima da budu na oprezu, a ako osjete ovakve simptome, posebice snažne glavobolje, trebali bi odmah potražiti medicinsku pomoć” – kazao je dr. Gunasekaran.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...