Piloti i vojnici poučavat će se po najvišim obrazovnim standardima

Na Sveučilištu u Zadru danas je održana svečana promocija polaznika Programa za stjecanje nastavničkih kompetencija, koju su Sveučilište preko svoga centra „Stjepan Matičević“, Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman te Središte za obuku HRZ i PZO “Rudolf Perešin” proveli za nastavni kadar. Kako je na početku istaknuo brigadir Goran Huljev, zapovjednik Središta za obuku HRZ-a i PZO-a ”Rudolf Perešin”, program egzistira od 1996. godine, prošao je nekoliko transformacija, da bi danas bio prepoznat na međunarodnoj sceni.

Naši su pripadnici osposobljavali omanske pilote, koji će letjeti na najmodernijim svjetskim zrakoplovima, kao i polaznike iz regije koji danas u svojim sredinama predstavljaju važnu kariku u izobrazbi tamošnjeg kadra, rekao je Huljev. Nositelji ovih certifikata su stručnjaci iz različitih, najčešće tehničkih područja, koji polaganjem nastavne skupine predmeta dobivaju mogućnost predavanja i prenošenja znanja u brojnim institucijama.

Prije nego što je nastavnicima i nastavnicima – instruktorima letenja uručila sveučilišne certifikate, rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican rekla im je kako su postali dio institucije koja slavi šeststoljetne korijene znanstvene istine i šeststoljetne korijene obrazovanja.  Sveučilište se, istaknula je,  prilagođavalo logici potražnje i ispitivanja obrazovnih potreba prije nego se dalo nazrijeti isticanje cjeloživotnog učenja kao koncepta. Zahvalila je svojim kolegama – prof. dr. sc. Izabeli Sorić, prof. dr. sc. Igoru Radeki, prof. dr. sc. Zvjezdanu Peneziću, docenticama Matildi Karamatić Brčić, Daliborki Luketić, Jeleni Vlahović, Lozeni Ivanov, Jasmini Vrkić-Dimić i drugima, koji se nisu štedjeli u vremenu i radu.

Ponosimo se ovom generacijom časnika i dočasnika Pilotske škole u Zemuniku i uspješnom suradnjom s Ministarstvom obrane, koje je prije svih drugih sektora djelatnosti prepoznalo važnost stručnog osposobljavanja i usavršavanja svojih djelatnika upravo u području obrazovanja. Zahvaljujem  mu što prepoznaje sveučilišne ciljeve i što pobuđuje ambicije svojih djelatnika kroz obrazovanje, poticanjem stvaranja stručnjaka širokog visokoobrazovnog profila, profesionalaca koje će nositi osjećaj posvećenosti obrazovanju, poučavanju i učenju s najvišom profesionalnom etikom. Spojile su nas sve zajedno i druge vrijednosti – to što ne vjerujemo u bezdomovinsku kulturu, što ne odbacujemo hrvatsku povijesnu zaostavštinu, što se sa svim tradicijskim elementima pridružujemo novom vremenu i Europskom prostoru visokog obrazovanja i što bez prenemaganja težimo najvišim referencijalnim vrijednostima visokog obrazovanja, rekla je rektorica Vican.

Brigadir mr. sc. Slobodan Čurčija, dekan Hrvatskoga vojnog učilišta “Franjo Tuđman”, iznio je podatak o 35 tisuća polaznika školovanih za potrebe Ministarstva obrane i Oružanih snaga. U Sveučilištu u Zadru pronašli su pravog partnera koji je priznao kvalifikacije nastavnika stečene tijekom karijere.

– Vjerujem u nastavak suradnje  te da će iskustvo koje su polaznici stekli biti od velike pomoći u transformaciji i modernizaciji vojnog obrazovanja, kako bismo bili jamac očuvanja nacionalne sigurnosti, istaknuo je Čurčija.

U glazbenom programu nastupili su Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Zadru pod vodstvom dirigenta Tomislava Košte te studentica Sveučilišta u Zadru Laura Brachova.

Promovirani su: Hrvoje Bagarić, Robert Matok, Marija Medur Marcelić, Antun Nakić, Josip Perić, Mate Štrkalji Juraj Vukovojac-Dugan (Pilotska škola), te Ivan Benković, Boris Ćaleta-Car, Darko Duhović, Mladen Fusić, Vladimir Horvat, Mladen Jakobović, Mladen Janić, Boško Jerončić – Grba, Ivan Katalinić, Petar Kažimir, Mario Klun, Tomislav Kovačić, Tomislav Kravaica, Marijan Kretić, Miroslav Kuhar, Krešimir Kužić, Petar Martinović, Jozo Meščić, Damir Petrović, Davor Popović, Darko Puklavec, Dragutin Remenar, Marin Sić, Darko Sitarić-Knezić, Frano Stojić, Damir Stručić, Mladen Trnski, Zvonko Trzun, Ante Vučemilović i Renato Žarković (Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...