odluka MUP-a

Policija više neće kupovati rasne pse nego će ih udomljavati iz skloništa za napuštene životinje

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Psi iz skloništa za napuštene životinje postaju službeni policijski psi. MUP je odlučio da više neće kupovati rasne pse nego će četveronožne policajce tražiti u hrvatskim azilima.

Još prošli tjedan As je bio samo jedan od stotinjak pasa u Skloništu za nezbrinute životinje u Liču. Sada je jedan od tri udomljena psa na obuci u zagrebačkoj Policijskoj akademiji.

“Željeli smo iskoristiti mogućnost i pomoći u krajnjem slučaju za početak tim psima, drugo osloboditi tim psima u skloništu prostor za druge pse, a s treće strane u krajnjem slučaju da sačuvamo dio novca iz državnog proračuna”, govori voditelj Centra za obuku pasa Policijske akademije, Berislav Lankaš, donosi dnevnik.hr.

“Križanci kao takvi su često zdraviji i otporniji”, govori voditeljica Skloništa za nezbrinute životinje Lič, Milka Mijanović.

Službeni psi cijeli svoj ne samo radni nego i životni vijek provode sa svojim vodičima. “To vam je jednostavno način života, to vam ne može biti posao, to nije zanimanje kao svako drugo jer i kad ste na godišnjem odmoru, bolovanju u bilo kojem trenutku taj pas je s vama”, govori instruktorica za obuku pasa Policijske akademije, Zvjezdana Kušter.

Ostavi komentar koristeći Facebook