PRIJAVA Vijećnika Akcije mladih i Mosta

Postoji li Studija gospodarske opravdanosti koncesije putničke luke Gaženica istražit će DORH

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Klub vijećnika Akcije mladih i Mosta gradskog vijeća Grada Zadra i županijske skupštine Zadarske županije povodom u širokoj javnoj raspravi i na tematskoj sjednici Saborskog odbora za promet, pomorstvo i infrastrukturu ničim otklonjenih sumnji da se podaci i uvjeti provedenog natječaja ne temelje na podacima iz zakonom propisanih dokumenta koji prethode raspisivanju natječaja za koncesiju, obratio se Državnom odvjetništvu Republike Hrvatska.

U dopisu stoji:

Nakon održane tematske sjednice Saborskog odbora za promet, pomorstvo i infrastrukturu koju je saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista g. Miro Bulj inicirao i prikupio potpise za njeno održavanje povodom problema i pitanja otvorenih u javnosti povodom koncesije na lučkom području putničke luke Gaženica, a na koju su pored inicijatora i članova Kluba vijećnika Akcije mladih i Mosta nezavisnih lista gradskog vijeća Grada Zadar (ja, Marjana Botić) i Zadarske županije (g. Marko Pupić Bakrač), pozvani ravnatelj Lučke uprave Zadar (dalje: LUZ) g. Robert Škifić, predsjednik Upravnog vijeća LUZa g. Božidar Longin, predstavnici Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture i Ministarstva financija, a svoj izostanak su opravdali predstavnici Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci; nažalost kao inicijatori moramo utvrditi da nismo dobili relevantne informacije koje bi otklonile naše sumnje da se ova koncesija daje suprotno interesima Republike Hrvatske u pogledu materijalnih okolnosti i podataka na kojima se temelje financijski uvjeti u raspisanom natječaju za davanje koncesije.

Naime, budući da nam je praktički onemogućen uvid u Studiju gospodarske opravdanosti koncesije putničke luke Gaženica koji smo elektronskim putem zatražili 23. ožujka 2018. (u privitku prosljedjujemo Zahtjev), te pismenim putem 26. ožujka 2018., a na koje smo dobili odgovor da nam se uvid omogućuje u trajanju od 10 do 12 sati u prostorijama LUZ a, 28. ožujka 2018. ili 29. ožujka 2018. što je obzirom na vjerojatnu obimnost dokumentacije opstruiranje našeg prava da javne dokumente dobijemo na uvid na način i u vremenu koji nam pored vlastitih obaveza na poslu i u obitelji omogućio stvarni uvid u dokumente ukoliko uopće postoje – smatramo da je potrebno da Državno odvjetništvo Republike Hrvatske otkloni svake sumnje o tome da li rečena dokumentacija uopće postoji, odnosno da li se natječaj problematične koncesije na lučkom području putničke luke Gaženica u svrhu pružanja usluga putnicima uz korištenje i održavanje objekata lučke podgradnje i lučke nadgradnje, uopće temelji na financijskim i drugim pokazateljima u obaveznim Studijama gospodarske opravdanosti koncesioniranja kako to propisuju zakoni Republike Hrvatske.

Budući da zbog izbjegavanja ravnatelja LUZa da nam pruži brojčane i ostale podatke na kojima se navodno temelje uvjeti natječaja a koji bi sukladno propisima trebali biti sadržani u Studiji gospodarske opravdanosti koncesioniranja putničke luke Gaženica, te izostanka sa tematske sjednice Saborskog odbora za promet, pomorstvo i infrastrukturu, navodnog izrađivača Studije gospodarske opravdanosti koncesije putničke luke Gaženica; predstavnika/ca Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, te nemogućnosti da dobijemo na uvid navodnu dokumentaciju, te  sumnji da je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru ovom problemu pristupilo samo na formalnom nivou, molimo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske da se zbog ogromnih financijskih obveza koje je Republika Hrvatska preuzela u vezi izgradnje putničke luke Gaženica, a koji se prema uvjetima natječaja za koncesiju u nijednom pogledu ne mogu isplatiti iz minorne koncesijske naknade koju bi eventualno preko LUZ a Republika Hrvatska mogla uprihoditi u proračun,  usporede podaci koji bi morali biti navedeni u Studiji gospodarske opravdanosti koncesije putničke luke Gaženica i prethodnoj Studiji gospodarske opravdanosti izgradnje pomorske luke Gaženica, ukoliko rečene uopće postoje u obliku koji je obavezan prethoditi natječaju za koncesiju na lučkom području putničke luke Gaženica u svrhu pružanja usluga putnicima uz korištenje i održavanje objekata lučke podgradnje i lučke nadgradnje, objavljenom 17.11.2017. na web stranicama LUZ a i elektroničkom oglasniku javne nabave, sa ciljem otklanjanja naših sumnji da se uvjeti u natječaju ne temelje na stvarnim podacima Studija, odnosno da su izostali zakonom propisani postupci koji prethode raspisivanju natječaja za ovu koncesiju.

Srdačno pozdravljamo i zahvaljujemo,

Za Klub vijećnika Akcije mladih i Mosta:

Marjana Botić,

Marko Pupić Bakrač

Ostavi komentar koristeći Facebook



 

 

Možda ste propustili pročitati