Prve šparoge na tanjuru; Isprobajte ih s piletinom i krumpirima, graškom, na tostu…

Sezona je šparoga i vjerujemo da će mnogi, ako već nisu uskoro uživati u tom delikatesnom povrću.

Šparoge ne samo da su vrlo ukusno, nego su iznimno zdravo povrće. Bogate su kalijem, fosforom, sumporom, kalcijem, magnezijem, željezom, bakrom, cinkom, vitaminima C, B6, A, zatim bjelančevinama, fiboflavinom, te vlaknima.

Šparoga je i povrće koje ima vrlo visoko cijenu u svijetu gastronomije, pa zašto ne biste isprobali nešto drugačije i vrlo ukusne proljetne recepte sa šparogama.

Šparoge s blanširanim jajima

Sastojci:
½ kg šparoga
4 velika jaja
Maslinovo ulje
30 grama parmezana ili nekog sličnog sira (krupno naribanog)
Sol i papar

Šparoge stavite u kipuću vodu u koju ste dodali sol, šećer i maslac, kako bi se izgubila njihova prirodan gorčina. Prije nego što ih stavite u vodu, režite ili lomite dijelove na kojima šparoga postaje tvrđa. Kuhajte ih između pet i 10 minuta, ovisno o njihovoj debljini.
U drugoj većoj posudi zavrijte vodu, dodajte malo soli i maslinovog ulja. Kada voda zavrije, smanjite vatru tako da vrela voda lagano treperi na površini.
U posudicu razbijte jaje, žumanjak se ne smije razliti, te cijelo jaje iz posudice lagano i pažljivo prebacite u vodu. Jaje vam se ne smije raspasti u vodi nego mora ostati u jednom komadu. Jaje je gotovo dok se oko njega stvori lagana bijela opna, nakon dvije do tri minute. Pažljivo uzmite jaja iz vode. Kuhajte jedno po jedno jaje, ako nemate prakse u blanširanju jaja.
Šparoge raspodijelite na četiri tanjura, na svaki tanjur dodajte jaje, lagano sve poškropite maslinovim uljem, dodajte papra po želji i na to posipajte parmezan.

Šparoge s piletinom i krumpirima

Sastojci:
500 grama šparoga, narezane na 5 centimetara duljine
750 grama krumpira (oguljenih i prepolovljenih)
1,5 kg narezane piletine
3 žlice maslaca
1 limun (narezan na 8 kriški)
Sol i papar
Malo svježeg timjana

Zagrijte pećnicu na najvišu temperaturu. Na tepsiju stavite maslac, posložite krumpire oguljene i prerezane na pola, te ih posolite i popaprite.
Pecite ih u pećnici 20-ak minuta dok ne postanu zlatni.
Nakon toga, na krumpire posložite komade piletine, koje se prethodno posolili i popaprili. Pecite ih sljedećih 20-ak minuta dok se piletina ne počne zlatiti.
Nakon toga na piletinu u krumpire dodajte šparoge, limune i timjan. Pecite sve zajedno još kojih 10 do 15 minuta dok piletina nije pečena, a šparoge mekane. Jelo poslužite s sokom od pečenja.

Šparoge s graškom i rotkvicama

Sastojci:
1,3 kg šparoga (odstranite drvenasti dio peteljke)
300 grama smrznutog graška
3 žlice maslaca
½ kg očišćenih rotkvica, narezane ili naribane na tanke kolutiće
Sok i papar
Zmijina trava (po želji)

Zavrijte vodu s malo soli, šećera i maslaca i skuhajte šparoge. Za to vrijeme pripremite posudu s hladnom vodom i tepsiju te u nju posložite papirnate ručnike u duploj debljini.
Kada su šparoge kuhane prebacite ih prvo u hladnu vodu, a dok se u potpunosti ohlade, prebacite ih na tepsiju, gdje će se ocjediti na papirnatim ručnicima. Prebacite ih u plastičnu vrećicu i stavite u hladnjak na jedan dan.
Sljedeći dan u velikoj posudi zagrijte maslac te dodajte šparoge i grašak. Pokrijte posudu i kuhajte, s čestim miješanjem – oko 6 do osam minuta. Nakon toga dodajte rotkvice i zmijsku travu, te sve dobro posolite i popaprite. Poslužite odmah.

Šparoge na specijalnom tostu

Sastojci za šparoge:
½ kg šparoga narezanih na kratke prutiće (2,5 cm)
2 žlice maslinovo ulja
Sol i papar

Sastojci za tost:
4 velika jaja
1 šalica slatkog vrhnja
1 žlica svježe kore od naranče
½ žličice soli
½ žličice svježe mljevenog papra
Četiri tanke šnite kruha za prepečenac
3 žlice maslaca

Sastojci za umak beurre blanc od naranče:
1 ½ čaša suhog bijelog vina
½ šalice soka od naranče i posebno još dvije žlice naranče
1 žlica kore od naranča
2 male ljutike sitno narezane (umjesto nje, može poslužiti i mladi luk)
½ šalice slatkog vrhnja
3 žlice maslaca
Sol i papar

Prvo napravite umak beurre blanc od naranče. U posudi pomiješajte vino, ½ šalice naranče i ljutiku, te sve kuhajte dok ne ostane tekućine za 3 žlice (trebat će oko 10 minuta).
Dodajte slatko vrhnje i smanjite vatru, te cijelo vrijeme miješajte. Dodajte maslac, žlicu po žlicu, dok se sve ne otopi. Prebacite sve u drugu posudu, te unutra dodajte preostale dvije žlice narančinog soka i kore. Umak razrijedite s vodom ako je pregusti, na kraju posolite i popaprite. Umak držite na toplom.
Nakon toga ispecite šparoge. Zagrijte pećnicu na najvišu temperaturu, a prethodno narezane šparoge stavite u tepsiju koju ste poškropili maslinovim ulje. Pecite ih oko osam minuta.
Na kraju napravite tost. U velikoj posudi s ravnim dnom pomiješajte zajedno jaja, slatko vrhnje, koricu od naranče, sok i papar. Dobro umočite narezane šnite kruha. U tavici otpite maslac, dobro ga zagrijte i na njega dodajte natopljeni tost, te pecite sa svake strane oko dvije minute. Na svaki tost stavite šparoge, te sve prelijte s umakom beurre blanc, piše žena.rtl.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...