Psi su ljubimci a mačke su uličarke, o papigama i drugim ljubimcima – ni riječi!

Iz Kolana ste? Imate kućnog ljubimca? Ako ste na oba pitanja odgovorili potvrdno tada se ova vijest izričito odnosi na vas.

Naime, Općinsko Vijeće Općine Kolan na jednoj od posljednjih sjednica, donijelo je Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca. No, to nije puni naziv ove odluke, istoj je još pridružena i regulativa o postupanju s napuštenim i izgubljenim te onim divljim životinjama koje obitavaju u ovoj otočnoj općini.

Tako, primjerice, Općina Kolan izgubljenu životinju definira kao životinju koja je odlutala od vlasnika i on je traži, dok primjerice napuštenu životinju definira kao onu koju je vlasnik svjesno napustio, kao i životinju koju je napustio zbog više sile kao što su bolest, smrt ili gubitak slobode te životinje koje se vlasnik svjesno odrekao. Iako nije decidirano navedeno referira li se ovaj stavak na smrt, bolest ili gubitak slobode životinje ili njenog vlasnika, barem je sigurno da je definicijom pokriveno svjesno napuštanje životinja, pa je to u istom stavku – ponovljeno dva puta.

Nadalje, Odlukom je određeno kako vlasnik mora brinuti za životinju, kako mora redovito čistiti i održavati prostor u kojem i na kojem ista boravi, kako psima mora osigurati zaštitu od vremenskih neprilika te im osigurati kućicu odgovarajuće veličine. No, što ako vlasnik, kojim slučajem, ima mačku, papigu, vijetnamsko prase ili recimo – zmiju?

O tome u ovoj Odluci nema ni riječi, no jasno se navodi kako je zabranjeno držati zaštićene vrste. Pa nismo ni mislili da će netko od Kolanjaca za ljubimca uzeti koalu ili varana, no opet ne treba sve životinje stavljati pod zajednički nazivnik – pas.

Čitajući dalje ovu Odluku, naišli smo na pojam “mačka” i to u dijelu Članka 20. gdje si Vijeće za pravo daje odlučiti o sterilizaciji svih mačaka, osim u slučaju kada vlasnik uzgajivač ili je od Općine zatražio suglasnost za kontrolirano razmnožavanje.

Dakle, mačke moje ako u međuvremenu ne postanete psi, loše vam se, iako ne nužno, piše u Općini Kolan. Vi pod definiciju kućnih ljubimaca ne spadate, pa bile vi britanske, perzijske ili sijamske. Definirane su samo “slobodnoživuće mačke”, koje je dozvoljeno hraniti onako “na divlje”, ali za na to ipak predviđenim mjestima. No to opet trebaju zatražiti Udruge za brigu i zaštitu životinja, kojih je u ovoj općini registrirano – niti jedna.

Želite li se pobliže upoznati s ovom Odlukom, tada je ova poveznica prava destinacija, piše portal otokpag

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...