Puljić tvrdi da je krivo interpretiran: “Istanbulska konvencija štetna je za narod i državu”

Iako je jučer kazao kako je 95 posto stvari iz Istanbulske konvencije pozitivno, što su prenijeli svi nacionalni mediji, stiglo je priopćenje iz Nadbiskupije kojim se demantiraju pojedine izjave Želimira Puljića.

Opovrgnuo je, naime, napise da je došlo do “zaokreta Crkve” u vezi ratifikacije konvencije.

‘Ne radi se ni o kakvom zaokretu, već o prijedlogu da se tako važnoj stvari pristupi hladne glave, znanstveno i kritički’, poručio je Puljić u priopćenju u kojem je želio reagirati na interpretacije da je Crkva napravila zaokret po pitanju Istanbulske konvencije.

‘U pogledu interpretativne izjave Vlade RH, nadbiskup Puljić pozdravio je, u dobroj vjeri, namjeru premijera Plenkovića da uvaži brojne prigovore građana, udruga, HAZU-a, HBK i dr. na ratifikaciju Istanbulske konvencije. Međutim, Nadbiskup je isto tako jasno problematizirao pravnu snagu interpretativne izjave Vlade RH. Naime, u Istanbulskoj konvenciji stoji da država koja je ratificira, Dakle, i putem Istanbulske konvencije’, stoji u priopćenju.

Izjava bi, dodaje Puljić, mogla biti prikladna, ako ima pravnu vrijednost i zakonsku podlogu.

‘To međutim ne mogu procijeniti ni političari, ni aktivisti, već ljudi od struke; pravnici koji se razumiju u domaće i međunarodno pravo. A prema očitovanju nekih pravnika, ta Izjava ne može mijenjati ili ograničavati obveze koje se nalaze u Istanbulskoj konvenciji. Zbog toga je Nadbiskup u razgovoru predložio neka se organizira neovisni znanstveni skup koji bi to proučio’, navodi se u priopćenju.

Zbog toga i HBK i dalje ostaje pri svojim stavovima o problematičnosti određenih članaka i stavova u Istanbulskoj konvenciji. ‘U tom vidu, Nadbiskup smatra kako bi ratifikacija Konvencije u sadašnjem trenutku mogla izazvati veliku štetu narodu i državi. Stoga, bilo bi pametno i razborito odgoditi ratifikaciju Konvencije i otvoriti prostor za istinski dijalog u hrvatskom društvu, bez političkih ili medijskih pritisaka. U tom vidu vođen je i razgovor na Hrvatskom katoličkom radiju’, poručuje Puljić u priopćenju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...