Q groznica u Dalmaciji; Upala pluća i visoka temperatura

Nekoliko osoba iz mjesta Studenci završilo je u bolnici sa upalom pluća i visokom temperaturom. Simptomi su to koji se vežu uz Q groznicu, ali ništa još nije službeno potvrđeno.

Kako nam kažu mještani Studenaca, čak 6 njihovih sumještana trenutno je na liječenju u KBC Split, dok ih je još nekoliko sa sličnim simptomima na kućnom liječenju.

Za sada samo sumnjamo, još ništa nije dokazano. Idući tjedan imat ćemo laboratorijske nalaze pa ćemo sa sigurnošću moći reći je li to u pitanju, iako moram reći da je to uobičajeno u ovo vrijeme godine jer je vrijeme janjenja. – kazao nam je voditelj Službe za epidemiologiju NZJZ-a Split dr. Ivo Petrić.

Q-groznica je akutna zarazna bolest uzrokovana bakterijom Coxiella burnetii, a očituje se naglim početkom – vrućicom, glavoboljom i intenzivnim znojenjem. Bolest može pratiti i pneumonitis. Inkubacija traje 2 do 3 tjedna, javlja dalmacijanews.

U našoj zemlji, Q-groznica se redovito pojavljuje krajem zime ili u proljeće, za vrijeme janjenja ovaca, pa je izrazito sezonska. Inkubacija Q-groznice je relativno duga, najčešće 2 – 3 tjedna. Bolest u pravilu nastupa naglo s vrlo visokom temperaturom uz izražene opće simptome. Otprilike u  polovice oboljelih uz opće simptome razvija se i upala pluća (atipična pneumonija). Q-groznica završava potpunim ozdravljenjem, spontano ili uz liječenje antibioticima. Smrtnost je manja od 1%.

Coxiella burneti je obvezatan unutarstanični parazit, nema kapsulu, može stvarati spore. Visoko je infektivna bakterija i vjeruje se da samo jedan udahnuti mikroorganizam može uzrokovati infekciju.

Izvor su zaraze zaražene domaće životinje, najčešće se radi o ovcama i kravama. Coxiella burneti se razmnožava u posteljici i plodnim ovojima zaraženih životinja i prilikom janjenja odnosno telenja dolazi do izbacivanja u vanjsku sredinu velike količine uzročnika, stvara se aerosol kojeg svi prisutni mogu udahnuti.

Učestalost je najveća u proljeće, ali ima je tijekom cijele godine. Prevencija se ponajprije svodi na prevenciju među životinjama, a te su mjere u domeni veterine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...