Ritam kulturizma; Drugi dan u znaku alkara, kave i sporta

Uspješno je završio i drugi dan Ritma kulturizma, studentskog projekta u organizaciji Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Uvertira cijelom programu bila su izlaganja najboljih studentskih radova na temu kulturne baštine. Pobjedu u velikoj konkurenciji odnijela je studentica Nora Blažević radom „Na Neretvi vodi ‘ladnoj: Žene u usmenim pjesmama doline Neretve“ koja je time pokazala kako se rad isplati osvojivši vrijednu novčanu nagradu.

Nakon toga uslijedila su edukativna predavanja nekadašnjih studenata Sveučilišta u Zadru Gorane Barišić-Bačelić iz Tvrđave sv. Mihovila te Borisa Filipovića Grčića iz Muzeja sinjske alke. Samu sinjsku alku, njena pravila i obilježja, studentima je predstavio sam alkarski vojvoda Boško Ramljak. Dolazak alkara u Zadar posebno je začinio nastup klape Preženca. Nakon edukativnog dijela uslijedilo je opuštanje uz šalicu kavu. A kako se na najbolji način priprema kava studentima su pokazali Franckovi baristi Zoran Trkulja i Domagoj Perić. Ritam kulturizma nastavio se sportskim događanjima u popodnevnim satima. Među brojnim aktivnostima posebno se istaknula, a što bi drugo u gradu Zadru nego – košarka. Nakon studentskih natjecanja u igrama koje baštinimo iz djetinjstva poput laštika ili graničara, uz neizostavnu briškulu i trišetu, vrhunac večeri je bio dvoboj studenata i profesora u košarci. Iako su zadarski mladići jedno vrijeme pružali dostojan otpor iskusnijim i, ne libimo se reći kvalitetnijim, profesorima na kraju su morali potpisati kapitulaciju.

Profesore su do uvjerljive pobjede vodili Tonći Jerak i profesor Tomislav Klarin, koji je proglašen i za MVP-a revijalne utakmice. Program Ritma kulturizma nastavlja se već u petak ujutro edukativnim panelima. Kroz virtualne turističke ture provest će vas Mateo Brajek (Krug Travel), Kata Barišić (Zagreb Time Travel) i Milan Gostimir iz studija za virtualnu stvarnost Legame nakon čega je na rasporedu panel rasprava s predstavnicima kulturnih i drugih institucija na temu„Vulgarizacija kulturne baštine“. Sudjeluju: Božena Krce Miočić – Sveučilište u Zadru  (moderator), Igor Kulenović – Sveučilište u Zadru, prof. dr. sc. u miru Pavao Pavuša Vežić, Vinko Bakija – Udruga turističkih vodiča Donat , Mladen Masar – Gradska knjižnica Zadar, Vanja Čvrljak – TZ Benkovac i Lovro Jurišić – Zadarska županija.

Od 12:30 do 14 sati na rasporedu je kviz „Volim kulturnu baštinu“ na kojem će svi posjetitelji odmjeriti znanje iz navedenog područja. U 19:30 sati započinje završni dio ovogodišnjeg Ritma kulturizma. Tada se parkiralište Novog kampusa pretvara u „Kino pod zvijezdama” u sklopu kojeg će gledatelji moći besplatno pogledati hvaljeni film Armanda Iannuccija – „Smrt Staljina“.
Pridružite se i doživite Ritam kulturizma!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...