Cestitka_Uskrs

Roditelji šokirani lektirom; Trećaši čitaju o “zelenom pimpeku krastavca” u Balogovoj zbirci

”Juha je prava tek ako mrkva u nju zabode svoj žuti nos. Juha je čarobna ako kupus u njoj opere svoju zelenu glavu. Juha je prava kad krumpir u njoj opere svoje bubrege. Ludilo od juhe nastane ako vrganju padne u juhu šešir. Juha pozeleni od bijesa ako krastavac u njoj opere svoj zeleni pimpek’, piše na stranici te knjige, ispod naslova ‘Juha od povrća’.

U jednoj zatvorenoj Facebook grupi objavljena je fotografija stranice lektire za niže razrede osnovne škole, zbog čega su se mnogi roditelji šokirali kada su pročitali sadržaj, piše Net.hr.

Radi se o knjizi ‘Zmajevi i vukodlaci’ Zvonimira Baloga, koja je inače na popisu lektira za 4. razred osnovne škole, no ovi su je školarci iz Slavonskog Broda čitali u 3. razredu.

Jedna se mama iznenadila kad je čula da njezin sin, učenik 3. razreda osnovne škole, to čita. Dijeljenjem je fotografija stranice lektire završila i u nekim drugim Facebook grupama za mame, nakon čega su mnogi roditelji komentirali kako takvo što nije primjereno dječjoj dobi. Dok je nekim diskutabilna riječ ‘pimpek’ u lektiri, drugi smatraju da je cijeli kontekst zadnje rečenice sporan.

‘Zmajevi i vukodlaci’ zbirka je kratkih priča i pjesama Zvonimira Baloga, u kojoj u humorističnim pjesmama i pričama autor govori o svijetu dječje mašte. U opisima te lektire stoji da se Balog u njoj poigrava riječima odmakom od standardnog jezika, a spominje se da se autor često koristi i apsurdnim situacijama u svrhu kreativnog oblikovanja.

Ovo nije jedina lektira za osnovnu školu istog autora, koja je izazvala zgražanja roditelja. Naime, ranije ove godine u medije je izašla priča o tome kako učenici 4. razreda osnovnih škola čitaju Balogovu zbirku pjesama ‘Pusu od Krampusa’, u kojoj su stihovi neprimjereni njihovoj dobi, a u kojima se, među ostalim, spominje sakaćenje genitalija, paranje dječjih utroba i čupanje jezika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...